Volontiranje nije dobro samo za CV, evo i zašto

U svijetu koji viče za promjenom, mladi se ne boje uzeti stvar u svoje ruke. Volontiranje je postalo više od dodatka na životopisu; to je način na koji mladi izražavaju svoje vrijednosti, stječu nove vještine i doprinose društvu. No, iako je entuzijazam visok, put do aktivnog volontiranja nije uvijek bez prepreka.

 

Više od altruizma: Što mladi dobivaju volontiranjem

Volontiranje mladima nudi jedinstvenu priliku da istraže svoje strasti, razviju nove vještine i steknu praktično iskustvo. "Volontiranje u skloništu za životinje pomoglo mi je otkriti moju strast prema veterini," kaže Ana (20), studentica. Osim što pruža osjećaj ispunjenosti i svrhe, volontiranje može mladima pomoći u izgradnji mreže kontakata i poboljšanju zapošljivosti.

 

Prepreke na putu dobročinstva

Unatoč brojnim koristima, mladi se suočavaju s nizom prepreka kada je riječ o volontiranju. Nedostatak vremena zbog školskih obaveza, poslova ili drugih aktivnosti često je glavni problem. Također, nedostatak informacija i prilika u lokalnoj zajednici može mladima otežati uključivanje u volonterske aktivnosti.

 

Digitalno doba volontiranja

Srećom, tehnologija nudi nove prilike za volontiranje. Online volontiranje ili 'virtualno volontiranje' omogućava mladima da doprinesu globalnim uzrocima bez napuštanja svoje sobe. Od pisanja članaka za neprofitne organizacije do dizajniranja web stranica za humanitarne projekte, digitalni svijet otvara nove dimenzije dobrovoljnog rada.

 

Volontiranje i društvene promjene

 

Mladi nisu samo volonteri; oni su pokretači promjena. Kroz volontiranje u ekološkim projektima, humanitarnim akcijama ili inicijativama za mentalno zdravlje, mladi postaju važni akteri u rješavanju društvenih izazova. 

 

Kako premostiti jaz

Da bi se povećalo volontiranje među mladima, potrebno je rješavanje navedenih izazova. Obrazovne ustanove, organizacije i vlade mogu igrati ključnu ulogu pružanjem više informacija o volonterskim prilikama i stvaranjem fleksibilnijih programa koji se prilagođavaju zauzetim rasporedima mladih. “Škole bi trebale više promovirati volontiranje i pokazati mladima kako mogu pomoći," slažu se učenici i studenti.

 

Mladi kao nositelji promjena

Uprkos izazovima, mladi nastavljaju pokazivati nevjerojatnu sposobnost i volju za rad na izgradnji boljeg društva kroz volontiranje. Pružanjem pravih alata, podrške i prilika, društvo može otključati još veći potencijal mladih volontera. Krajnji cilj? Svijet u kojem volontiranje nije samo opcija, već norma.

 

Pročitajte više