Vraćaju se Rambo i Top Gun, ali i ove legende 80-ih moraju se vratiti

Foto: Press

NE PROĐE dan, a da Hollywood ne reciklira barem jedan od svojih uspješnih recepata. Osim što su se vratili i Rocky i Rambo, a vraćaju se i Top Gun i RoboCop, kina su prepuna pokušaja da se kapitalizira nostalgija. 

No bogata akcijska riznica osamdesetih prepuna je filmskih klasika koji samo čekaju da ih netko oživi. Ovo su samo neki od njih. 

Marion Cobretti

Malo je akcijskih junaka osamdesetih koji u današnje vrijeme ne izgledaju kao karikature onoga što se u osamdesetima smatralo "cool likovima", ali Cobra iz nekog neobjašnjivog razloga drži vodu. Iako je i dalje, realno gledajući, kompletan macho cirkus od lika, a kao takvog su ga tretirali u vrijeme izlaska filma (pokupio je Zlatne maline za sve, od najgoreg filma do najgoreg sporednog glumca), osvojio je tadašnju publiku i popeo se na vrh liste filmova s najvišom zaradom.  

Nada

Još 2010. pojavila su se šuškanja da bi Carpenter mogao producirati remake briljantne alegorije podivljalog kapitalizma "They Live" koji je s vremenom postao daleko relevantniji nego je to bio u vrijeme izlaska. Nažalost, Roddy Piper koji je igrao glavnog junaka Nadu preminuo je 2015., a redatelj Matt Reeves bacio se na neke daleko unosnije projekte kao što su remakeovi "Planeta majmuna" i novi film o Batmanu. No nada još uvijek postoji. Nada.  

Nico Toscani

Prvi film nekoć glavnog filmskog razbijača ujedno je i njegov najbolji. Nico Toscani je glavna zvijezda kultnog akcijskog filma "Iznad zakona". Ovaj veteran Vijetnamskog rata, a kasnije i čikaški murjak, obračunao se s pokvarenim agentima CIA-e na najbrutalniji (i prečesto urnebesno i nenamjerno smiješan) način i stvorio ovu nezaboravnu akcijsku karijeru. Dobra vijest je to da Seagal ozbiljno razmišlja o nastavku koji je i službeno najavljen. 

James Braddock

"Missing in Action" je prvi film koji je Chuck Norris snimio s tvornicom akcije osamdesetih, legendarnim Cannonom, Menahema Golana i Yorama Globusa. Istina, uslijedila su još dva nastavka, jedan dobar, drugi grozan, ali i dan danas je jedan, ako ne i najbolji akcijski film Chucka Norrisa. Ne možemo ni zamisliti čime bi se Braddock mogao zabavljati četrdesetak godina kasnije, ali uvjereni smo da negdje u džunglama još uvijek postoje vojnici koje treba spasiti.  

John Matrix

Prije nego je Liam Neeson učinio sve kako bi (nekoliko puta) spasio svoju kćer iz ruku otimača, John Matrix učinio je isto i bio daleko spektakularniji u svojoj spasilačkoj misiji. "Komandos" je jednostavno film kojem treba nastavak jer previše je scena koje su obilježili djetinjstvo svih koji su odrasli u osamdesetima. Od nonšalantne šetnje s drvećem koje je upravo posjekao, preko nezaboravne montaže pripreme za misiju, pa sve do homoerotskog obračuna s krvoločnim Bennettom. 

Connor MacLeod

Morali ste biti dijete da zavolite ovaj serijal (posebno prva dva dijela) jer nitko stariji od deset godina nije u stanju reći bilo što dobro o ovom filmu. Ipak, nostalgija je prokleta stvar, a Christopher Lambert je još uvijek živ i vjerovali ili ne, još uvijek glumi. Ovo je idealna prilika da se vrati jedan od neprežaljenih junaka osamdesetih, a svi se možemo pretvarati da se nastavci iz 1994. i 2000. nisu dogodili.  

Joe T. Armstrong

Postoje samo dva objašnjenja zašto kao klinac niste voljeli "Američkog nindžu". Ili niste odrasli u osamdesetima ili nikada niste imali videorekorder. Trećeg objašnjenja nema. Doduše, ne znamo kako bi ostarjeli Dudikoff šamarao ekipu gotovo 20 godina nakon posljednjeg nastavka, ali nismo mislili ni da je moguće da će Rambo u 2019. još uvijek razvaljivati negativce.   

Martin Riggs i Roger Murtaugh

Svi smo svjesni da su trojka i četvorka bile očajne. U redu, trojku još nekako možemo opravdati, ali četvorku nikako. No to ne znači da ovu nezaboravnu franšizu treba pokopati. Ako Indiana Jones i dalje može prolaziti kroz sulude avanture, mogu i Riggs i Murtaugh. Istina, obojica će biti "prestari za to sranje", ali to nikome ne smeta. 

Axel Foley

Ne znamo što se točno događa s četvrtim nastavkom "Policajca s Beverly Hillsa", ali sudeći prema povratničkom pohodu Eddieja Murphyja, to će se definitivno dogoditi. Isto tako, prošlo je dovoljno vremena da svi zaboravimo da je jedinica jedino što je valjalo, ali u duhu nostalgije, pretvarat ćemo se da se nisu ni dogodila. 

Jack Burton... Ili barem Gabriel Cash

"Big Trouble in Little China" doživjet će remake, a jedini problem je to da će se u glavnoj ulozi pojaviti Dwayne Johnson, a ne Kurt Russell. To ne isključuje mogućnost da će se raditi o solidnom remakeu, ali ovaj film bez Russella nije isti. Jedino što nas može utješiti je nastavak kultnog akcijskog "buddy cop" spektakla "Tango & Cash".   

Pročitajte više