Vrdoljakov General: Platili ste taj džumbus pa se bar možete zajebavati s njim

Foto: Press, Index

GENERAL Antuna Vrdoljaka film je s velikim brojem problema. Nespretno je montiran, dijalozi su na momente komično loši i likovi zvuče kao aveti hrvatskog domoljubnog filma devedesetih, sve je prepuno nelogičnosti i propusta, a Gotovina kojeg gledamo postoji samo u ovom filmu. Film s čovjekom kojim se bavi nema gotovo nikakve veze.

I to možda inače i ne bi bilo toliko neoprostivo, jer o Gotovini se reklo i napisalo mnogo toga i svatko ga doživljava na svoj način pa tako i Vrdoljak, koji ima svako pravo filmu dati vlastiti pečat.

Međutim, u filmu u kojem malo što funkcionira dodatni problem stvara i to da je Vrdoljakov Gotovina sve samo ne "povučen čovjek" kako ga opisuju više-manje svi koji su ga imali prilike upoznati, nego prepoznatljiva Vrdoljakova kreacija koja se ponaša i priča kao bilo koji drugi njegov junak samo što se ovog puta zove Ante Gotovina.

Ni film ni serija

Priča o Gotovini je toliko očito bila zamišljena kao serija da je upravo nevjerojatno da je bilo tko pomislio da bi se ovo moglo ili trebalo upakirati kao film.   

No ako je suditi po prvoj od osam emitiranih epizoda, General neće funkcionirati ni kada ga razvučete na osam sati jer jedino što dobivate je veća minutaža za nespretno ispričanu priču. Mnoge iz filma izbačene scene djeluju kao da su s razlogom izbačene i seriji ne dodaju apsolutno ništa osim najčešće nepotrebnog trkeljanja ili ponekog usputnog i nebitnog susreta.  

Ukratko, uzmite ovaj tekst i pomnožite ga s osam.

Ako smo već platili, možemo se barem zabaviti

To, naravno, ne znači da u ovom džumbusu ne možete uživati. Definitivno možete, ali ne na način na koji je Vrdoljak zamislio.

Možete, primjerice, uživati u sceni u kojoj Goran Višnjić s lažnim sijedim brkovima glumi djeda Ante Gotovine, a Višnjićev sin glumi mladog Gotovinu kojeg kasnije glumi Goran Višnjić jer radi se o nečem što bi se najbolje moglo opisati kao Vrdoljakova verzija Nutty Professora, ali umjesto Eddieja Murphyja u ulozi svih članova obitelji Klump, svi članovi obitelji Vrdoljak glume sve uloge.

Ako ste jedan od onih koji s ironičnim odmakom pronalaze zabavu u trešu, General je prava riznica dragulja jer svakih nekoliko minuta netko teatralno provali nešto što istog trena poželite podijeliti s prijateljima koji uživaju u istim sranjima kao i vi. U tom slučaju teško je ne uživati u ovom domoljubnom mokrom snu jer serija vas jednostavno poziva da se napljugate i glasno ponavljate pizdarije koje likovi u seriji prevaljuju preko usta.

Na kraj krajeva, kao porezni obveznik jednim ste dijelom sve ovo i platili pa se, ako ništa drugo, barem možete zajebavati.  

Previše dobrih serija, premalo vremena

Međutim, gubiti dragocjeno vrijeme na ovakve razvučene propuste bilo bi neoprostivo.

Živimo u zlatnoj eri televizije, a gotovo da ne prođe tjedan da se u ponudi nekog streaming servisa ne nađe neka nova serija koja bi vas mogla oduševiti ako za nju ikada pronađete vremena. Čak ni domaća produkcija ne zaostaje za europskom pa je sve više serija poput Počivali u miru ili Novina, koje iznova dokazuju da i Hrvati imaju konje za trku.

General je dobar podsjetnik na to da ne stojimo na mjestu i da je ovo prema današnjim mjerilima izuzetno loše izvedeno.

U isto je vrijeme i nadgrobni spomenik ideje da je dovoljno istovariti hrpu novca pred Vrdoljaka u sada već smiješno suludoj nadi da će ponoviti Glembajeve ili Prosjake i sinove, a ne Tita ili Dugu mračnu noć. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više