Vrhunac battle rapa u regiji: Svjetski poznati Dizaster u Zagrebu

Press

INDEX je prije nekoliko godina pisao o regionalnim zvijezdama battle rapa koje je u jednoj ligi okupila ekipa iz Osijeka. Ova scena tada je bila u povojima, ali mnogi su joj još onda predviđali sjajnu budućnost. Ono što tada vjerojatno nitko nije očekivao jest da će Rap Skillz priča nadrasti granice bivše regije i spojiti se s američkom scenom.

Naime, Rap Skillz liga najavila je dolazak Dizastera - svjetski poznatog battle rap izvođača iz Los Angelesa. 

U organizaciji Rap Skillz battle rap lige, u Zagreb, 2. rujna stiže battle reper, umjetničkog imena Dizaster. Dizaster dolazi iz Los Angelesa i jedan je od najboljih battle rap izvođača na svijetu. 

Američki će se reper u klubu Boogaloo suprotstaviti trostrukom Rap Skillz prvaku Randomu iz Crne Gore. Druženje i zagrijavanje za event počet će 2. rujna od 18 sati, dok će natjecanje početi u 20 sati. 

Dizaster, ikona svjetskog battle rapa broji više od 58 milijuna pogleda i 101 odrađeni battle. Jedan je od glavnih aktera u filmu "Bodied" koji je nastao pod produkcijskom palicom svjetski poznatog repera Eminema. U battle ringu našao se s velikim imenima kao što su Cassidy,  Canibus, Dumbfounded, DNA, Hollow Da Don, Iron Solomon, T.Rex, Arsonal, Oxxxymiron., te je obišao lige diljem svijeta (Kanada, Velika Britaniji, Australija, Filipini, Norveška, Švedska, Njemačka). Jedan je od prvaka kanadske lige King Of The Dot. 

Za one kojima priča o ovom fenomenu nije previše bliska, battle rap je kreativan format koji se kreće na granici tradicionalnih okvira hip-hop žanra i ​naglasak stavlja na intelektualne sposobnosti​ te scenski nastup. Za razliku od freestyle forme natjecanja, battle rap izvođači se suprotstavljaju u a capella formi s unaprijed napisanim tekstom. 

Ovaj format razvio se u YouTube eri gdje velike rap lige kao što su Ultimate Rap League i kanadski King Of The dot plasiraju svoje betlove i generiraju golemo zanimanje fanova te  milijunske preglede još od 2008. godine. Osim samih izvođača, na eventima veliku ulogu imaju voditelji, publika i suci. Publika u svakom trenutku svojim gromoglasnim reakcijama prati ono što izvođači izgovore i tako ocjenjuju njihovu vještinu.

Osim glavnog sučeljavanja između Dizastera i Randoma, organizatori najavljuju i parove domaćine. Najavljen su i battleovi između repera iz cijele regije: Karizmatika (CRO/Vukovar) i Jantara (CRO/Ivanec), VeB (SRB/Beograd) i Lejdi Lerdi (SRB/Beograd), Jurasick (CRO/Ivanec) i Venok (BIH/Banja Luka), te Trispa (BIH/Sarajevo) i Prost (SRB/Vršac). 

Rap Skillz liga je osnovana je 2014. godine u Osijeku, a zadnjih godina djeluje i regionalno s partnerskim podružnicama u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. 

Da organizaciju ovakvih događaja prati izrazito velik broj zainteresiranih dokazuje i činjenica da u svijetu trenutno djeluje čak 711 liga, a Rap Skillz je prema broju YouTube pogleda 36. liga u svijetu!

Za ljubitelje hip hopa i battle rapa, ovo je jedinstveni događaj koji se ne propušta. Ulaznice je moguće kupiti putem Entrio sustava po cijeni od 80 kn u pretprodaji i 110 kn na dan. Sve informacije možeš pronaći na linku.

Pročitajte više