Vrijeme je da promijenite svoje navike, a prvi korak je odlazak na pregled

Foto: Press

SVJETSKI dan zdravlja prilika je da se zapitamo kad smo zadnji puta bili na zdravstvenom pregledu. Redoviti pregledi mogu nam spasiti život, ali i biti poticaj da vlastitom tijelu priuštimo najbolju skrb. Porazan je podatak da je Hrvatska pri dnu ljestvice zemalja kada je tjelesna aktivnost građana u pitanju, jer više od 65 posto Hrvata uopće nije aktivno, a čak će između 92 i 95 posto adolescenata zbog nedovoljne aktivnosti u budućnosti vjerojatno patiti od ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Ove statistike pokazuju da već danas moramo mijenjati životne navike. Početak aktivne brige za vlastito zdravlje je pregled kod liječnika, koji će nam dati analizu zdravstvenog stanja, kao i individualne smjernice i savjete za očuvanje vlastitog zdravlja.

"Preventivni i pravovremeni zdravstveni pregledi u kombinaciji sa zdravim životnim navikama –uravnoteženom prehranom, tjelesnom aktivnošću prilagođenoj dobi i mogućnostima, uz izbjegavanje pušenja i drugih ovisnosti te stresa, pravi su recept za vitalan i dug život. Zato pozivam sve da povodom svjetskog dana zdravlja učine barem jedan pozitivan korak ka unapređenju vlastitog psihičkog i fizičkog zdravlja", rekao je dr. med. Tomislav Madžar, ravnatelj zdravstvene ustanove Vaš pregled, ali i dugogodišnji liječnik Hrvatske nogometne i rukometne reprezentacije te posebni savjetnik Predsjednice RH za zdravstvo i sport.

Brojne osobe iz društvenog života Hrvatske, među kojima su hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Perišić, hokejaš KHL Medveščak Tom Zanoški, olimpijac Damir Martin, nogometaš Hillel Soudani, vaterpolo legenda Dubravko Šimenc, modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović i glazbenica Lana Jurčević upravo je Svjetski dan zdravlja potaknuo da provjere svoje zdravstveno stanje.

Svjetski dan zdravlja održava se od 1950. godine, a ovog proljeća neka bude poticaj i vama za odlazak na redovite zdravstvene preglede. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvećeno je problemu depresije te opasnih psiholoških stanja koje često zanemarujemo.

Pročitajte više