Vrt je inspirativno iskustvo

Foto: Press

Voda je čarobni napitak života koji otvara vrata vrta punog cvijeća i zdravih biljaka. Budimo svjesni ograničenosti vodenih resursa i čuvajmo ovu dragocjenu tekućinu mudrim i razboritim korištenjem. Ona je ključna za bujan rast i vitalnost biljaka posebno tijekom sve toplijih ljeta. Sve smo svjesniji njegove važnosti kao izvora za vlastitu njegu.

Kada je optimalno vrijeme za navodnjavanje?

Rani jutarnji sati idealni su za učinkovito navodnjavanje; prije nego sunce izađe i zavlada vrućina ljetnih dana. Obilno zalijevanje osigurava korijenju dovoljno vlage što je ključno za preživljavanje biljaka u vrućini. Posebnu pozornost posvećujemo navodnjavanju u razdoblju sazrijevanja plodova.

Budući da je ujutro teško ustati, GARDENA Računalo za navodnjavanje Bluetooth® je nezamjenjiv alat za jutarnje navodnjavanje. Savršeno za sve ljubitelje udobnosti jer omogućuje jednostavno upravljanje sustavom navodnjavanja izravno s pametnog telefona. Aplikacija GARDENA Bluetooth® vodi vas korak po korak kroz postavke, a pomoćnik planiranja predlaže optimalno navodnjavanje za vaše biljke, a možete i sami postaviti do 3 rasporeda.

Foto: Press, GARDENA Računalo za navodnjavanje Bluetooth® omogućuje jednostavno podešavanje sustava za navodnjavanje uz pomoć pametnog telefona

Što je učinkovito navodnjavanje?

Korištenje sustava navodnjavanja kap po kap omogućava dubinsko navodnjavanje čime se sprječava isparavanje vode u tlu. Navodnjavanje kap po kap osigurava optimalnu potrošnju vode i može uštedjeti do 70% vode u usporedbi s tradicionalnim metodama navodnjavanja. Biljke će unatoč uštedama biti pažljivo njegovane, a koncentriranim navodnjavanjem voda dopire do korijena u dubljim slojevima tla.

GARDENA Početni komplet za površine biljaka praktično navodnjava gredice s cvijećem i povrćem. Izuzetno fleksibilan set nudi jednostavnu instalaciju, preuređivanje i nadogradnju sustava za individualne potrebe vaše gredice i biljaka. Mlaznice nježno zalijevaju biljke s kratkom vegetacijskom sezonom.

Foto: Press, GARDENA Početni komplet za površine biljaka nudi optimalnu njegu biljaka za sve vaše gredice s cvijećem i povrćem

Kako spriječiti bolesti i plijesan?

Pri navodnjavanju pazite da voda ne dođe u dodir s lišćem i cvjetovima jer to može dovesti do razvoja gljivičnih bolesti. Navodnjavanje noću može uzrokovati zadržavanje vlage na lišću što stvara povoljne uvjete za razvoj plijesni. Posebnu pozornost posvećujemo i mladom drveću i grmlju koje tijekom prve vegetacijske sezone navodnjavamo tjedno, dok starije biljke možemo navodnjavati jednom u dva tjedna.

Automatizirani sustavi za navodnjavanje brinu se o navodnjavanju samo kada je to stvarno potrebno. Postavljanje senzora uz biljke omogućuje vam kontrolu vrta i prilagođavanje navodnjavanja prema vašim potrebama. GARDENA Senzor vlažnosti tla pomaže vam osigurati optimalnu količinu vode. Senzor mjeri vlažnost tla i prenosi vrijednosti u računalo za navodnjavanje, koje preskače ciklus navodnjavanja ako ima dovoljno vlage.

Foto: Press, GARDENA Senzor vlažnosti tla osigurava optimalnu vlažnost tla i sprječava pretjerano navodnjavanje

Kako zalijevamo biljke u posudama?

Lončanice zahtijevaju posebnu pažnju u ljetnim mjesecima. U posudama se tlo brže suši jer su biljke izložene nemilosrdnoj vrućini. Za vrućih dana svakodnevno zalijevanje je gotovo neophodno a pretjerano zalijevanje može uzrokovati mnoge neugodnosti. Biljke u posudama moraju imati dobru drenažu kako bi se spriječila stagnacija vode kada se previše zalije.

Idealno rješenje je GARDENA Početni komplet Lončanica M automatic koji sadrži sve za automatsko zalijevanje do 3 korita i 7 posuda s biljkama na balkonu ili terasi. Računalo za navodnjavanje GARDENA Control Flex upravlja zalijevanjem, a kapaljkom se dozira količina vode za svaku biljku pojedinačno.

Foto: Press, GARDENA Početni komplet Lončanica M automatic brine se za zalijevanje do 35 biljaka na balkonu ili terasi

Vrt treba pažljivo planirati i redovito održavati. Aplikacija GARDENA myGarden besplatan je alat koji vam omogućuje izradu plana za vaš vrt. Uz pomoć aplikacije možete planirati raspored cvjetnjaka, travnjaka, biljaka, drveća, vrtnog namještaja i još mnogo toga. Osim dizajniranja okoliša aplikacija vam pomaže i pri automatskom postavljanju sustava za navodnjavanje za optimalnu opskrbu biljaka vodom.

Foto: Press, GARDENA myGarden je besplatni online alat za planiranje i crtanje vašeg vrta
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.