Vukovar je dobio novi izgled, odmah ćete ga htjeti posjetiti

Foto: VukovART PR, Arsek & Erase - The Golden Snake

GRAD heroj mnogima je prva asocijacija na spomen Vukovara, no posljednjih nekoliko godina grad je oživio i dobio novi identitet zahvaljujući jednom urbanom projektu. Posjetite li Vukovar, iznenaditi bi vas mogli brojni murali i 3D slike napravljeni na raznim lokacijama u gradu.

Dio je to projekta koji je Vukovar smjestio među svjetske gradove. VukovART je pokrenut u organizaciji Grada Vukovara i Vala kulture kao novi koncept u razvoju umjetnosti i stvaranju novog vizualnog identiteta grada Vukovara.

Evo kako je ova zanimljiva priča započela i tko stoji iza nje.

Okrenuti budućnosti

Jedini hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj, iz Slavonskog Broda, na poziv iz grada Vukovara oslikao je prvu 3D sliku na mostu preko Vuke. Cijela je priča odjeknula u gradu i šire, a sljedećih godina u Vukovaru se održava festival koji okuplja ponajbolje umjetnike iz street arta. U suradnji s Krešimirom Hercegom, predsjednikom udruge Lima, zakotrljala se pozitivna priča iz grada koji je to jedva dočekao.

Cilj VukovART-a je prikazati grad Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike i podržava stvaranje novih vrijednosti te tako postaje prava luka umjetnosti koju svi žele posjetiti, naglašava ovaj dvojac.

"Konceptom se mijenja vizualni identitet grada i miče se fokus s ratne tematike koja je prva pomisao na spomen Vukovara. VukovART stvara pravu galeriju na otvorenom vrhunskih svjetskih umjetnika. Kao dodana vrijednost kulturnoj ponudi, postaje i pravi mamac za sve veći broj turista koji posjećuju Vukovar. Projekt ima i edukacijsku ulogu jer se promatrač upoznaje s raznim umjetnicima, stilovima i tehnikama", ističe Krešimir Herceg.

Boogie, Boogie Down Vukovar

Projekt koji povezuje

I građani i posjetitelji grada Vukovara slažu se u jednom - projekt je to koji je udahnuo novi identitet gradu, učinio ga ljepšim mjestom za život i povezao ljude u jednu inspirativnu i pozitivnu priču koja se proširila Hrvatskom i šire.

"Umjetnost se uzdiže iznad jezika, klasa, religija i spolova. Umjetnost spaja ljude i potiče ih da razmišljaju, osjećaju, da djeluju. Ratni turizam će uvijek biti dio Vukovara, i ne treba bježati od toga, ali ovaj projekt nudi novu dodanu vrijednost po kojoj Vukovar postaje prepoznatljiv", zaključuje Herceg.

Nema tko ne zastane pred umjetničkim muralima

U sklopu VukovART-a proteklih je godina nastalo čak 18 umjetničkih djela koja su grad pretvorila u prekrasnu galeriju na otvorenom u kojoj najviše uživaju građani Vukovara.

Tea Jurišić, Bora

"Ove godine možemo definitivno reći da su građani počeli živjeti VukovART. U početku je bilo skepticizma, vjerojatno zato što se radilo o nečem novom u vizualnom identitetu grada. Danas je situacija drugačija i ljudi sami prijavljuju zgrade kako bi se i na njihovim pročeljima oslikala nova djela", otkriva nam 3D street art umjetnik Filip Mrvelj.

Projekt je stvorio i dodanu vrijednost u području turizma.

"Ova galerija upotpunjuje ponudu i postaje magnet za turiste. Imamo informaciju da je prošlo nekoliko organiziranih turističkih grupa koje su vodili naše kolege iz Osijeka, a potrudit ćemo se da se naprave ture za sve veći broj kruzera koji dolaze u Vukovar. Reakcije posjetitelja su zasad sjajne", govori nam Krešimir Herceg, predsjednik udruge Lima.

Ulični umjetnici svjetskog glasa

Neki od najpoznatijih svjetskih umjetnika street art scene svojim su radovima uljepšali pročelja zgrada grada Vukovara, a zainteresiranih umjetnika za projekt je sve više.

Eugen Varzić, Future Freedom

"Jedan od prvih kriterija za organizaciju festivala bilo je pravilo izvrsnosti. Ovaj festival nema klasičnog otvorenog poziva, nego biramo umjetnike prema nekoliko kriterija. Dosadašnji umjetnici koji su slikali u Vukovaru su kvalitetna imena. Njihove reakcije su zasad odlične, što nas veseli, ali i pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Oni nam postaju najveći influenceri jer šire svoje dojmove krugu umjetnika koji nam se sad već sami javljaju sa željom za sudjelovanjem", objašnjava nam Mrvelj.

Dodaje i kako umjetnici imaju potpunu slobodu u izboru motiva.

"Od početka smo zauzeli stav da ne definiramo temu umjetnicima, već da se izražavaju svojim stilom i kreativnošću potpuno slobodno. Na taj način će i najbolje predstaviti i izraziti sebe. Svakako im objasnimo priču o Vukovaru, simbol koji on predstavlja u Hrvatskoj i sve što je taj grad prošao. Jako često umjetnici svojim djelima prožimaju priču o Vukovaru kroz neku svoju priču koje djelo govori", pojašnjava.

Ovogodišnji moto festivala bio je Give Me 5, zbog pet novih svjetskih umjetnika koji su oslikali pročelja zgrada u sklopu VukovART-a 2020. - OKO, Tea Jurišić, Boogie, Eugen Varzić i Arsek & Erase.

"Naše želje su velike"

Festival prate i razne aktivnosti poput radionica, koncerata i predavanja, a ove je godine organizirana i biciklijada kojom su se obilazila djela u gradu. Održana su i predavanja Dubravka Matakovića i Ribafisha, a na panel diskusiji Street Art u Hrvatskoj sudjelovali su i gosti organizatori nekoliko ostalih festivala, a to su Zen Opuzen, Graffiti na gradele i 43 Jam.

Naši sugovornici ističu i kako su već u ozbiljnim pripremama za VukovART 2021.

VukovART je dio projekta koji sufinancira Europski socijalni fond, a u koji je uključena i sljedeća godina. Iza projekta već nekoliko godina stoji i Prvo plinarsko društvo.

"Planiramo i nove aktivnosti sljedeće godine, ali ćemo prvo vidjeti mogućnosti u odnosu na želje, koje su velike. Već smo složili i okvir programskih aktivnosti. Sve će biti prilagođeno korona situaciji u tom trenutku, ali bit će za svakoga po nešto. I nadamo se još većem dolasku u Vukovar iz drugih krajeva. Ovim putem ih svakako pozivamo da posjete Vukovar, uplove u luku umjetnosti i uživaju u kulturnoj i gastro ponudi, te da uživaju i u Galeriji na otvorenom", otkrivaju naši sugovornici.

OKO, Because He’s Mister Strength, Courage and Health

Sve aktivnosti projekta možete pratiti na Facebook stranici, Instagramu, YouTube kanalu i web stranici VukovART-a. 

Ako imate priliku, posjetite Vukovar i uvjerite se u posebnost ulične umjetnosti koja jednostavno ostavlja bez daha.

Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više