Vukovarski srednjoškolci osmislili rješenje za školu na daljinu, evo o čemu se radi

Foto: Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar

JESTE li se ikad zapitali kako će izgledati škola u budućnosti?

Putovanje u budućnost donose nam učenici Tehničke škole Nikole Tesle iz Vukovara svojim projektom Robot.

Učenici ove vukovarske srednje škole uz poticaj i vodstvo svojih profesora mentora izrađuju robote koji će omogućiti praćenje nastave na daljinu. Važnost njihovog rada prepoznala je Zaklada Novo Sutra i financijski je podržala ideju i rad ovih mladih ljudi.

Bolesni učenici moći će pohađati nastavu pomoću robota

Kako izgleda robot za praćenje nastave na daljinu otkrio nam je jedan od pokretača i voditelja projekta, profesor vukovarske škole Boris Ivanković.

"Robot je u biti vozilo koje u svojoj glavi nosi tablet. Tablet, kao i računalo udaljenog učenika, spojeni su preko interneta, odnosno omogućena je dvosmjerna video i audioveza koja omogućava komunikaciju učenika i profesora. Učenik na udaljenom računalu posjeduje i odgovarajuće komande kojima može upravljati robotskim vozilom, tj. obilaziti cijelu školu", objašnjava naš sugovornik.

Način rada robota

Ivanković dodaje kako je ovakav robot zamišljen prije dvije godine. Navodi kako se ideja rodila gledajući jedan od nastavaka popularne humoristične serije u kojoj se pojavljuje sličan, ali jednostavniji robot. Glavna svrha i ideja projekta je da robot bude nastavno pomagalo za učenike koji su zbog bolesti spriječeni fizički prisustvovati nastavi. Profesor Ivanković primjećuje i da je pandemija koronavirusa samo aktualizirala potrebu za ovakvim robotom.

No nažalost to nije jedini trag koji je pandemija ostavila na njihov projekt. Početkom studenog od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je profesor Zoran Konjević, koji je s profesorom Ivankovićem sudjelovao u izradi robota i u brojnim drugim projektima iz područja elektronike te europskim projektima u kojima je sudjelovala škola. Učenici i profesori Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar projekt će stoga posvetiti profesoru Konjeviću. Po njemu će nazvati i kabinet elektronike, kako bi njegova ostavština školi ostala zapamćena i kako bi njemu u čast još ustrajnije radili na svojim vizijama.

"Ostavština profesora Konjevića školi, bivšim učenicima i brojnim Vukovarcima koji su ga poznavali zalog je i temelj da nastavimo dalje djelovati na isti način, istom ustrajnošću. Zbog svega navedenog projekt Robot bit će posvećen kolegi Zoranu, a kabinet elektronike ubuduće će nositi njegovo ime", navodi profesor Ivanković.

Izradit će sedam robota

Trenutno dovršavaju prototip robota, a uskoro počinju i s izradom još sedam robota. Kako dodaje naš sugovornik, ovi roboti trebali bi na osnovu internetskog natječaja odnosno glasanja biti podijeljeni školama i drugim zainteresiranim institucijama.

Učenici će sudjelovanjem u ovom projektu dobiti vrijedna znanja i iskustva. "Učenici će aktivno sudjelovati u izradi svih robota, spajanju mehaničkih dijelova, lemljenju elektroničkih sklopova, 3D ispisivanju, programiranju mikroupravljača, pravljenju baterija i slično. Osim toga, znanja potrebna za izradu ovoga robota prelit će se u izradu novih laboratorijskih vježbi (koliko to kurikulum dopušta) te u više završnih radova maturanata", naglašava vrijednost projekta profesor Ivanković.

Foto: Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar

Projekt izrade robota financijski podržava Zaklada Novo Sutra s donacijom u iznosu od 123 tisuće kuna. Taj novac škola će uložiti u  nabavku potrebnih elektroničkih uređaja (motora, mikroupravljača, baterija, tableta…) koji su potrebni za realizaciju ovakvoga projekta. Profesor Ivanković navodi i kako ovo nije prvi put da je Zaklada Novo Sutra prepoznala i podržala njihov rad.

"Zaklada ovim sredstvima još jednom prepoznaje naš rad i sve što škola može ponuditi na području elektronike i robotike. Naime, 2017. godine Zaklada je prvi put prepoznala naš rad na osnovu prijašnjih projekata i donirala nam sredstva za opremanje kabineta elektronike i robotike. Zahvaljujući tim sredstvima danas škola posjeduje jedan od najbolje opremljenih kabineta za elektroniku u Hrvatskoj. Projektom Robot željeli smo pokazati da su ta sredstva uložena na pravi način i da su nam omogućila daljnje napredovanje, praćenje novih tehnologija i uvođenje istih u nastavu", opisao je.

  Foto: PPD

"Možemo reći da smo napravili pravu malu atrakciju"

Naš sugovornik prenio nam je i pozitivne reakcije učenika koji aktivno doprinose projektu Robot: "Učenici od drugog do četvrtog razreda, koji borave u kabinetu elektronike, već nekoliko mjeseci gledaju i sudjeluju u izradi prototipa, no kada se robot pusti u rad, reakcije učenika su više nego pozitivne. Prvi put vide nešto slično i svi žele upravljati robotom. Do sada smo nekoliko puta daljinski upravljali robota hodnicima naše škole i možemo reći da smo napravili pravu malu atrakciju."

Ovaj projekt ima i svoje dugoročne ciljeve, koje zajedničkim nazivnikom možemo svesti na ulaganje u mlade ljude i njihovu budućnost. Kako kaže profesor Ivanković, jedan od dugoročnih ciljeva projekta koje žele ostvariti je usvajanje tehnoloških znanja i vještina mladih iz područja Vukovara i okolice, koja će im olakšati ulazak u svijet tehnologija 21. stoljeća. Pod tim znanjima podrazumijevaju se znanja iz elektronike, programiranja, robotike, CAD dizajna i 3D ispisa. Osim toga, napominje, pomoću ovog projekta žele i zainteresirati veći broj osnovnoškolaca za upis u Tehničku školu Nikole Tesle u Vukovaru kao i motivirati nastavnike za daljnje stručno usavršavanje.

"Jedan od dugoročnih ciljeva projekta je da se bavljenjem novim tehnologijama ostvari suradnja među mladima ovoga područja, bez obzira na etničke, socijalne ili druge različitosti", zaključuje profesor Ivanković.

Zakladu Novo Sutra osnovao je Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik uprave Energia naturalis Grupe i Prvog plinarskog društva.

Sadržaj donosi Index u suradnji sa Zakladom Novo Sutra te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više