Weinsteinovi odvjetnici za bankrot uzeli više nego njegove žrtve

Screenshot: YouTube

ODVJETNICI i stručnjaci koji rade na slučaju bankrota kompanije Weinstein Co. do sad su za svoje usluge uzeli više od 26 milijuna dolara, što je više nego što će uzeti sve njegove žrtve zajedno (nešto malo više od 17 milijuna dolara).

Odvjetnički računi još uvijek pristižu i nema sumnje da će iscrpiti 3.3 milijuna dolara koji su preostali na računima kompanije.

Prošlog tjedna sutkinja za bankrot Mary Walrath odobrila je 35.2 milijuna dolara nagodbe od kojih 17.1 milijun odlazi na isplatu više od 50 Weinsteinovih žrtava, 9.7 milijuna dolara na troškove obrane zaposlenika kompanije i 8.4 milijuna vjerovnicima (odvjetničkim uredima i kompanijama iz zabavne industrije).  

Žrtve će za najteže slučajeve (silovanje ili seksualni napad) dobiti iznose između 500 tisuća i milijun dolara. Da se radi o solventnoj kompaniji, iznosi bi bili veći, a isto vrijedi i za vjerovnike koji će dobiti tek mali dio iznosa koji im se duguje,

No prema zakonu o bankrotu, odvjetnici koji su radili na slučaju dobit će gotovo pun iznos.

U isto vrijeme, sam Weinstein nije prisiljen proglasiti osobni bankrot niti ponuditi vlastita sredstva, a žrtve će ili prihvatiti pun iznos odštete pod uvjetom da se odreknu daljnjih potraživanja kroz civilne tužbe ili prihvatiti tek 25% ukupnog iznosa uz mogućnost budućih potraživanja.

"Štite Harveyja Weinsteina. To je opis ovoga što se događa. Zašto ga sud štiti? Harvey nije bankrotirao. Zašto uživa iste pogodnosti koje bi imao ako bi proglasio bankrot?" pita se profesorica s UCLA-a Lynn LoPucki, koja se ovakvim slučajevima bavi već godinama.

Pročitajte više