Witcher u Poljskoj je najveći mural na svijetu. Inspiriran je slikom iz 1818. godine

Screenshot: YouTube

PRIJE dvije godine na zgradi od 26 katova u gradu Łódźu u Poljskoj naslikan je mural Witcher. 

Mural visok 78 metara je najveći mural u Poljskoj, a ujedno i u cijelom svijetu. Naslikali su ga umjetnik Jakub Rebelka i njegov tim od osam slikara. Potrošili su tada 650 litara boje. Witcher je inspiriran slikom Lutalica iznad mora magle koju je 1818. godine naslikao Caspar David Friedrich. Na toj slici u prvom planu na stijeni stoji mladić okrenut leđima prema gledatelju.

Odjeven je u tamno zeleni kaput, a u desnoj ruci drži štap za šetnju. Kosu mu je razbarušio vjetar, a mladić promatra prizor ispred sebe - gustu maglu koja je prekrila pejzaž. 

Na muralu Witcher glavni lik je Geralt od Rivije, izmišljeni lik i protagonist serijala kratkih priča i romana The Witcher poljskog autora Andrzeja Sapkowskog (mnogima poznat i kao lik iz istoimene megapopularne videoigre i serije). Geralt također stoji okrenut leđima i gleda pejzaž.

Mediji su prije dvije godine, prije stvaranja ovog murala, pisali kako grad Łódź ima koristi od velikih murala koje su naslikali međunarodno priznati umjetnici. Pisalo se kako ovo njihovo djelo potiče na kreativnost i dinamiku.

Podijeljena mišljenja

Nakon što je mural naslikan, fotografije su obišle internet. Neki su naslikanim muralom bili oduševljeni, dok se drugima nije toliko svidio.

Ljudi su pisali da je mural predivna posveta poljskom autoru Andrzeju Sapkowskom koji je napisao serijal The Witcher. No mnogi su bili suviše iznenađeni veličinom crteža. "Mislio sam da će mural biti napravljen u nekom pothodniku, a ne kroz gotovo 30 katova. Što je ovo?" glasi jedan od komentara na društvenim mrežama.

Što vi kažete na ovaj mural?

Pročitajte više