VIDEO Sjećate se Esmeraldinog dolaska u Zagreb? Hrvati su zaista obožavali debilne sapunice

Foto: Imbd/Rex Cover Images/Instagram/Telenovelas.rd

IAKO je urbana legenda o baki koja je platila misu dan prije Esmeraldine operacije očiju možda samo dobra zajebancija, činjenica je da je Esmeralda u svoje doba u Hrvatskoj bila bog i batina. Mnogi se ne sjećaju, a podsjetit ćemo, dana kada je Esmeralda, odnosno Leticia Calderon došla u Zagreb. Tisuće ljudi na aerodromu čekalo je meksičku glumicu sumnjivog talenta, a njezin dolazak bio je i u vijestima i prvi prilog u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Prava je šteta što ne postoje snimke euforije iz Zagreba, ali je i Sloveniji bilo slično.

Prvi program HRT-a krajem devedesetih u terminu poslije Dnevnika bio je rezerviran za patnje Esmeralde, Marisol, Consuelo i ostalih junakinja iz Meksika. S ove distance možemo slobodno reći da je bilo doista logično siromašnoj regiji koja se oporavljala od rata i siromaštva servirati sadržaj u kojemu mogu vidjeti da i bogati plaču, razvode se i jecaju dok im šminka savršeno stoji, a služavka Lalita briše njihovu prašinu.

Esmeralda, Marisol, Divlje srce i ostali kontaminirajući sadržaji ipak nisu bili dugog vijeka. Jedno kratko vrijeme primat sapunica imali su Amerikanci sa sapunicama koje su trajale godinama i bile uvreda za prosječnog i ispodprosječnog čovjeka.

Sjetite se samo sapunice "Strasti" koja je imala preko tisuću nastavaka, a u kojoj je jedna od glavnih junakinja bila vještica Tabitha koja je imala živog lutka Timmyja i koja je oduzela dušu sirotoj Charity. U seriji "Strasti" pokopali su živu ženu koju je htio ubiti njezin brat, a nakon što su je spasili iz groba, prohodala je i potrčala u zagrljaj svom tjelohranitelju. Serija nikad nije završila, a trajala je godinama.

Po nekim podacima, najgledanija sapunica u povijesti hrvatskih malih ekrana bila je Otimačica.

Dvije sestre blizanke zamijenile su životne uloge, pa je skromna i divna Paulina došla u kuću svoje sestre, pokvarene i rastrošne Paole. Naravno, nitko od likova nije primijetio nikakvu razliku, a Paulina je kao Superman spasila bogatstvo svog šogora te se žrtvovala za sestru i zbog nje čak otišla u zatvor.

Onda se pojavila "Ukleta Marijana". Takva kontaminacija mozga definitivno se nikada kasnije nije ponovila, a u seriji su se izmjenjivali čarobnjaci iz prašume, mafijaši, mijenjale su se bebe u rodilištu, i naravno - kao i sve ostale, vrhunac je doživjela rečenicom "Yo soy tu madre".

Posljednjih godina slava meksičkih sapunica splasnula je. Zamijenile su ih sapunice turske produkcije. Šeherezadu i Onura opet je, kao hipnotizirano, gledalo pola Hrvatske, a ista polovica smatra da su naučili povijest gledajući Sulejmana veličanstvenog. 

Iako su mnogi zahvaljujući sapunicama naučili dobar dio španjolskog jezika, turski jezik je ipak puno teži pa Šeherezada i Hurem i neće baš poslužiti na putovanjima, kao što su to napravile Marisol, Ukleta Mariana, Consuelo i Esmeralda. 

Severina je također oduvijek obožavala sapunice, pa je osim Hurem, opjevala i Esmeraldu.

Pročitajte više