Za 30-ak tisuća kuna renovirao je staru obiteljsku kućicu i stvorio pravi mali raj

Foto: Bui Dinh Chuong

BUI DINH CHUONG 37-godišnji je freelance fotograf iz Vijetnama koji je odlučio renovirati staru kućicu u vrtu svoje obitelji i pretvoriti je u pravu malu oazu.

Obiteljska kućica služila je za zaštitu vrta i već godinama je bila napuštena i u ruševnom stanju, ali čuvala je mnoga sjećanja na zajedničke obiteljske trenutke. Upravo iz tog razloga Bui je odlučio udahnuti joj novi život, objasnio je za portal Living in a tiny.

Kućica je izgrađena 1985. i služila je za zaštitu vrta, no s godinama je tlo postajalo neplodno. Zbog toga je njegova obitelj odlučila napustiti malenu kuću koja je s vremenom počela propadati.

Ograničeni budžet

Bui je u svoj podvig krenuo s ograničenim budžetom i bez obiteljske pomoći, odlučan da ruševnoj kućici udahne stari šarm. Rekonstrukciju je započeo koristeći materijale koji su mu bili pri ruci, a posao mu je uvelike olakšala činjenica da je osnovna konstrukcija kuće bila u prilično dobrom stanju.

Kuća se sastoji od samo jedne sobe površine 16 m2. Obnovljena je žbuka i obojena je u svijetlu boju. Na pod je postavljen laminat, a prozori i vrata su drveni. Obod kuće prekriven je betonom, a svjetlozelena boja krova odabrana je kako bi se kućica stopila s okolinom.

Restauracija kuće trajala je dva mjeseca i ukupni trošak dosegao je 4350 dolara, odnosno nešto više od 33 tisuće kuna.

"Kuća od lišća"

Interijer je prepun dnevne svjetlosti i opremljen namještajem od ratana koji naglašava prirodni ambijent, a glavne zvijezde kućice su biljke koje oplemenjuju prostor i udahnjuju mu život.

Sićušna kuća prepuna je biljaka, a veranda je prekrivena prozirnim materijalom kako bi biljke upijale sunčevu svjetlost. Uređena je u rustikalnom stilu i dobila je ime "kuća od lišća", u znak sjećanja na stablo koje je ranije pronađeno u vrtu.

Kućica je postala prava senzacija i često je odredište onima koji traže život u skladu s prirodom, a za njezinog vlasnika postala je najdraže mjesto za odmaranje na kraju radnog dana.

Restauracija vrta još uvijek nije dovršena jer je posadio drveće kojemu treba dugo da izraste. Tek tada, posao pretvaranja kućice u savršenu oazu za opuštanje bit će uistinu dovršen.

Pročitajte više