Za katolike ove godine nema trpanja, Valentinovo pada na Čistu srijedu

Ilustracija: 123Rf

DAN zaljubljenih, poznato je, obilježava se u čitavom svijetu 14. veljače, a ove godine na isti datum pada i Čista srijeda ili Pepelnica. Za katolike to znači obavezan post i nemrs, što znači da bi vjernici trebali preskočiti kičaste čokoladice, bombonijere i obilne večere u dvoje.

Čista srijeda ili Pepelnica označava početak korizmenog vremena, 40 dana prije Uskrsa, i to bi vjernicima trebao biti dan pokore, nemrsa, promišljanja i posta. Postiti bi na Pepelnicu trebali svi vjernici od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs vrijedi i za starije od 14, tako da će romantično prejedanje preostati uglavnom - penzionerima i osnovnoškolcima.

Iako mnogi Valentinovo smatraju tek prilikom da trgovci i ugostitelji zarade na zaljubljenima, ostaje činjenica da su i u Hrvatskoj restorani na ovaj dan mahom krcati - i rezervirani danima unaprijed - pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Hrvati, koji se velikom većinom deklariraju kao katolici, ove godine "trpanje" u restoranima zamijeniti postom i kontempliranjem o onoj "prah si i u prah ćeš se pretvoriti".

Pročitajte više