Za prave hedoniste ovaj grad iz susjedstva nije za jedan dan, evo zašto

Aleksandar Milutinović

NAJZNAČAJNIJE turističke atrakcije Novog Sada nemoguće je obići u pet dana, a kamoli u jedan. Ipak, izdvojili smo stanice koje ne smijete zaobići ako se odlučite na vikend city break u susjedstvu.

Odmor je najbolje započeti obilaskom Gibraltara na Dunavu, kako još zovu Petrovaradinsku tvrđavu. To je primjer najočuvanijih fortifikacija i vojne arhitekture u Europi. Sagrađena je između 1692. i 1780. godine, a proteže se na površini od 112 hektara. Zanimljivo je da ima 10 ulaza i 12.000 puškarnica. Za obranu utvrde i grada tvorci su ostavili mjesto za 400 topova.

Pijani sat dominira Tvrđavom. Riječ je o jednom od simbola te znamenitosti koji redovito buni posjetitelje. Na prvi mah čini se kao da pokazuje krivo vrijeme, no zapravo se radi o satu na kojemu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Jedan je od najvećih mehaničkih satova na svijetu i to ne bez razloga. Služio je lađarima kojima je bilo iznimno važno iz daljine vidjeti koliko je sati.

Gradska kuća, foto: Aleksandar Milutinović

Danas je Petrovaradinska tvrđava prostor bogat umjetničkim ateljeima, Muzejom grada Novog Sada, Galerijom i Ateljeom 61, Planetarijumom, restoranima i kafićima. Tu se također svake godine održava jedan od najznačajnijih europskih glazbenih festivala, EXIT.

U podnožju se nalazi barokni gradić s rimokatoličkom crkvom sv. Jurja iz 18. stoljeća, a u blizini su još rodna kuća bana Josipa Jelačića, srpska pravoslavna crkva sv. Pavla te Beogradska kapija iz 18. stoljeća koja vodi do mosta prema staroj gradskoj jezgri Novog Sada.

Nju čini urbani prostor Trga slobode, Zmaj Jovine i Dunavske ulice. Trgom dominiraju Gradska kuća u neorenesansnom stilu i rimokatolička crkva Imena Marijinog u neogotičkom stilu. Tu su još i Hotel Vojvodina, najstariji novosadski hotel, te zgrada Vojvođanske banke. Među najznačajnije građevine u ovoj zoni ubraja se Vladičanski dvor Eparhije bačke, podignut 1901. u srpsko-bizantskom stilu.

Tu se nalaze i brojni kafići, barovi i restorani koji nude autentična i tradicionalna jela.

Drugi dan u Novom Sadu odlična je prilika za osvježenje u Dunavu na plaži Štrand koja postoji već preko 110 godina. U blizini se nalaze Ribarski otok, na kojem se mogu pronaći mnogobrojne čarde i restorani te se odatle moguće otisnuti na vožnju Dunavom i obići Kamenjar, Mačkov sprud, Rakovački Dunavac i Ljubavni otok. Na tom području nastanjuju se mnoge vrste ptica poput sive čaplje, male bijele čaplje, gaka, male žute čaplje i drugih.

Kamenički park, foto: Dragan Kurucić

S druge strane Dunava nalazi se Sremska Kamenica, dio Novog Sada koji se oslanja na obronke Fruške gore. U središtu su crkva Rođenja Bogorodice i kuća Jovana Jovanovića Zmaja, koja je danas pretvorena u Zmajev muzej.

Među atrakcijama koje se preporučuje posjetiti su Kamenički park i Dvorac Marcibanji – Karačonji iz 1836. koji je dobio ime po plemićkim mađarskim obiteljima koje su ondje boravile. Idealno je mjesto za promatranje zalaska sunca iza Dunava i Petrovaradinske tvrđave.

Treći dan odmora idealan je za istraživanje prirode. Novi Sad nalazi se podno Nacionalnog parka Fruška gora u kojem se mogu pronaći brojna izletišta, doživjeti prirodu ili posjetiti neke od srpskih pravoslavnih manastira. U okolici se nalaze salaši, seoska i vinska imanja na kojima se može kušati neki od domaćih proizvoda ili samo uživati u mirnijem ritmu ruralnog područja.

Osim znamenitosti, vikend odmor može se obogatiti posjetom kulturnim ustanovama ili odlaskom na ljetne manifestacije.

Ljeto u Novom Sadu budi radost i evocira tradiciju koja se manifestira kroz brojna događanja po kojima je grad postao prepoznatljiv. Krajem kolovoza, od 24. do 26., ulicama podno Petrovaradina zavladat će glazba.

Ukusi Vojvodine, foto: Aleksandar Milutinović

Festival uličnih svirača – Gradić fest - okuplja početnike i profesionalne glazbenike iz cijelog svijeta, a uz njih nastupit će plesači, kazališne družine i akrobati. Novi koncept festivala obuhvaća i filmski program, zabave, kazališne predstave i predavanja.

Umjetnici iz pet različitih područja već se spremaju za Kaleidoskop kulture, koji će se održati dva tjedna iza, od 7. rujna do 15. listopada, u sklopu projekta “Novi Sad – Europska prijestolnica kulture“. Kroz Kulturne stanice i Kreativni distrikt, grad će postati scena u kojoj je svima pružena prilika da kreiraju vlastiti kaleidoskop kulture.

Gurmani među posjetiteljima već su upisali festival Ukusi Vojvodine u svoje kalendare. Održat će se za vikend, 9. i 10. rujna, u Limanskom parku. Vrijedi ga posjetiti jer će se tamo predstaviti mali proizvođači hrane i restorani tradicionalne vojvođanske kuhinje.

Grad će od 14. do 17. rujna biti domaćin Svjetskog tamburaškog festivala Tamburica fest, kojeg će otvoriti defile kulturno-umjetničkih društava, ansambala i tamburaških orkestara. Birat će se najbolji orkestar i najbolja autorska pjesma vokalnih solista, a sve će se odviti gdje drugdje nego na Trgu slobode.

Tamburica fest, foto: Aleksandar Milutinović

Serbia Fashion Week već je neko vrijeme goruća tema europskih modnih krugova. Od 21. do 25. rujna održat će se peti najveći modni događaj u Europi i najveći događaj mode u jugoistočnoj Europi. Svako izdanje posjeti oko 30.000 ljubitelja mode kojima se predstavi oko 70 dizajnera.

Ljubitelji prirode, lovci i ribolovci ne zaobilaze Lorist, sajam koji okuplja predstavnike, uvoznike i brendove opreme za sportski lov i ribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju. Održat će se od 27. rujna do 1. listopada na Novosadskom sajmu. Osim opremi, veliku važnost pridaje hortikulturi, ekologiji i zaštiti životne sredine.

Kako bi posjetitelji lakše pronašli sve lokacije i informacije, Turistička organizacija Novog Sada kreirala je digitalnu mapu u kojoj je označeno više od 500 mjesta najznačajnijih turističkih atrakcija. Tu se nalaze vinarije, restorani, planinarske staze, informacije o javnom prijevozu, pa čak i smještajni objekti. Korisno je znati da je lako pokrenuti navigaciju do svakog odredišta.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Turističkom organizacijom Grada Novog Sada te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više