Za vikend ćete moći uživati u meteorskom roju Perzeida, pogledajte gdje i kada

Foto: Boris Štromar/NASA

OVE godine ćemo opet moći uživati u meteorskom roju Perzeidi, a prema prognozama, maksimum aktivnosti bit će u noći s 12. na 13. kolovoza kada ćemo moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat.

No osim samostalnog gledanja, moći ćete sudjelovati u grupnim promatranjima ovog nebeskog spektakla jer neke astronomska društva organiziraju gledanje "suza sv. Lovre" na za to prikladnim područjima, daleko od svjetlosnog onečišćenja, zbog čega će sam doživljaj biti puno upečatljiviji.

Naime, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca, a za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja.

Perzeidi ili "suze sv. Lovre"

U narodu su Perzeidi poznati i kao "suze sv. Lovre" ali je taj naziv postao popularan tek posljednjih pedesetak godina, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije, rekao je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) Dorian Božičević.

Točnije, radi se o pjesmi poznatog talijanskog pjesnika iz 19. stoljeća, Giovannija Pascollija, koji je u pjesmi "10 Agosto" opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji padaju u tom razdoblju godine. Baš 10. kolovoza je i spomendan kršćanskoga mučenika sv. Lovre, rimskoga đakona pogubljena 258. za vrijeme cara Valerijana kojega su njegovi mučitelji spržili na rešetki, a on im je hrabro rekao: "Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu."

Božičević je podsjetio i na nekoliko činjenica o Perzeidima, pa je tako spomenuo i da je njihovo matično tijelo komet 109P/Swift-Tuttle.

Gledajte spektakl s Petrove gore - prvog Međunarodnog parka tamnoga neba u Hrvatskoj

Meteorski roj je najbolje promatrati golim okom, ležeći na tlu. No našim očima treba oko pola sata da se prilagode noćnim uvjetima. Zato se preporučuje promatranje s mjesta koje je udaljeno od gradova i svjetlosnog onečišćenja.

Božičević je preporučio da je najbolje leći na prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje i ne koristiti nikakvu rasvjetu osim crvenih svjetiljki ili onih prekrivenih crvenim celofanom.

Astronomsko društvo Beskraj će u suradnji s Riječnim kinom Karlovac i ove godine organizirati promatranje Perzeida na Petrovoj gori, koja je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnoga neba u Hrvatskoj i to kao jedan od samo 15 parkova u Europi.

Tamo ćete, osim što ćete imati priliku promatrati Perzeide, moći i, ako će vremenski uvjeti biti povoljni, kroz teleskope astronoma amatera gledati i planete, maglice, galaksije i zvjezdane skupove. Dodatno, imat ćete priliku pogledati besplatnu projekciju filma "Prvi čovjek", što je organizirano u suradnji s Riječnim kinom Karlovac, a sam program će započeti u 19:30 sati povijesnim predavanjem i obilaskom spomenika Vojina Bakića.

 U 22:45 sati organiziran je i "Planetarij na otvorenom” - identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore.

Dodatne informacije o organiziranom promatranju Perzeida na Petrovoj gori možete pogledati ovdje.

Prvi Park tamnog neba u Hrvatskoj, a već se pojavili vandali

U lipnju ove godine dočekala nas je predivna vijest - Petrova gora proglašena je prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, što je jedini takav park u Hrvatskoj i 16. takav park u Europi.

No već su se pojavili vandali koji su uništili neke segmente tog dragocjenog parka.

Popričali smo s Borisom Štromarom, astronomom amaterom i osnivačem AD Beskraj, astronomskog društva koji je pokretač i nositelj projekta prvog hrvatskog Parka tamnog neba.

“Posjetitelji koji na Petrovoj gori ostanu do kasnije u noć moći će vidjeti veći broj Perzeida nakon otprilike 2 po noći, budući da Mjesec zalazi u 02:41, a aktivnost meteora raste prema jutru“, rekao je Štromar za Index i dodao kako mu je teško za vidjeti da su neki vandali uništili teren Parka samo nekoliko mjeseci od njegova otvaranja.

“Da, Parku tamnog neba od nedavno 'pomažu' i vandali koji su za staro željezo otpilili i ukrali tri od šest preostala stupa javne rasvjete na platou kod spomenika na Petrovoj gori. Ukraden nam je i kabel za struju koji članovima AD Beskraj treba za astrofotografije“, komentirao je.

“Na žalost, od lokalnih vlasti nema naznaka da će se sanirati prostorije kod spomenika koje su korisne za ovakve, ali i brojne druge manifestacije koje su na Petrovoj gori sve brojnije“, zaključio je Štromar.

Promatranje Perzeida u Rovinju

Osim na Petrovoj gori, moći ćete organizirano promatrati padanje meteora i u Rovinju, u sklopu godišnje manifestacije astronomskog turizma.

Naime, 10. kolovoza, na dan svetog Lovre, ugasit će se gradska rasvjeta kako bi se mogli što bolje vidjeti Perzeidi, piše Rovinj.com.

Uz promatranje roja meteora, posjetitelji će moći uživati u svjetlosnim efektima koji oživljavaju pročelja glavnog gradskog trga, bakljama na rivi te tisućama svijeća na stolovima ugostiteljskih objekata. Događaj svojim tradicionalnim mimohodom otvaraju članice plesne skupine Roxanne.

Ovdje možete vidjeti program Noći sv. Lovre u Rovinju 2019.

Zvjezdano selo u Dalmaciji

Perzeide ćete organizirano moći promatrati i u Dalmaciji. Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom, piše Dalmacija News.

Nebeski spektakl će se promatrati 12. kolovoza, odnosno u ponedjeljak navečer, kada se i očekuje najviše Perzeida. Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena već u 19.30 sati, a promatranje će potrajati do 1.00 h iza ponoći.

Uz promatranje Perzeida, posjetitelji će moći poslušati i predavanje prof. Daniela Denegrija, a tema predavanja će glasiti “Od Big Banga do Higgsovog bozona”.

Pročitajte više