Začin koji ne koristimo prečesto može značajno poboljšati naše zdravlje

Foto: FAH

DODAVANJE malo cimeta prehrani može koristiti zdravlju, pokazalo je novo istraživanje po kojem taj začin snižava temperaturu u želucu i pomaže probavi, prenosi britanski Telegraph.

Australski znanstvenici sa sveučilišta RMIT u Melbourneu proveli su istraživanje probave svinja uz pomoć kapsula koje reagiraju na plinove. Pema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Scientific Reports uključivanje cimeta u prehranu životinja može smanjiti razinu ugljičnog dioksida u želucima hladeći tako njihova tijela.

Ukupno zdravlje svinja koje su jele hranu s dodatkom cimeta poboljšalo se značajno.

Voditelj istraživanja Kouroush Kalantar-zadeh kazao je: "Kad se svinje hrane na sobnoj temperaturi raste ugljični dioksid u njihovim želucima". Cimet u njihovoj prehrani smanjuje taj plin smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina što hladi želudac svinje tijek obroka.

Čini se i da cimet štiti zidove želuca i tankog crijeva, zaključili su znanstvenici.

Iako je istraživanje provedeno na svinjama znanstvenici vjeruju da je primjenjivo na ljude. Utvrdili su da je cimet smanjio temperaturu u želucu za 2 stupnja Celzija.

Stoga kažu da nije čudno što je cimet popularan u toplijim krajevima jer daje osjećaj hlađenja. 

Pročitajte više