Zadar u bojama, okusu i mirisu drevnog Japana - počinje "Tuna, Sushi & Wine festival"

Foto: Press

NIJE uobičajena stvar u Japanu da se isti događaj prati uzastopno dva puta, ali zovu Kalelarge, šarmu Zadra i vrhunskim domaćim tunama iz Jadranskog mora jednostavno se nije moglo odoljeti.

Najpoznatiji japanski sushi majstori i najbolji hrvatski masterchefovi, zadarski samuraji i ikebana umjetnici dalekog istoka – svi oni bit će samo dio spektakularnog "Tuna, Sushi & Wine festivala“, jedinstvene turističko-gastronomske manifestacije koja je krenula od inicijative japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Keiji Idea, a za deset dana doživjet će u Zadru svoje drugo izdanje.

Bogati festivalski program traje čak pet dana od 3. do 7. veljače koji se najkraće mogu opisati kao spoj i razmjena iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana, ali i estetskim te gastronomskim spektaklom koji će vrhunac imati na zadarskom Forumu. Tih dana na početku veljače cijeli će Zadar disati i mirisati Japanom, počevši od zadarskih restorana koji će nuditi specijalitete Japancima omiljenog ribljeg mesa. Riječ je o vrhunski uzgojenoj domaćoj tuni čija je kvaliteta na prošlogodišnjem festivalu japanske goste oborila s nogu, a pred sushi majstore stiže izravno iz tri tunogojilišta zadarske regije. I to ne slučajno baš u ovo vrijeme.

Sezona je izlova tuna i idealno razdoblje za gospodarsko i turističko povezivanje s japanskim i dalekoistočnim tržištem izvan tradicionalno udarnih turističkih mjeseci, što je Turistička zajednica Grada Zadra prepoznala organiziravši jedinstveni "Tuna, Sushi & Wine festival“.

"Prošlogodišnji festival bio je pravi hit i više nego uspješna manifestacija koja je u trodnevnom trajanju na zadarskim ulicama okupila više tisuća Zadrana, gostiju i turista, inozemnih novinara, predstavnika japanskih tvrtki i biznisa. Zato smo odlučili da drugo izdanje Tuna, Sushi & Wine festivala bude još atraktivnije i raskošnije te da postane tradicija“, kazao je Ante Galić iz TZ Grada Zadra koja festival organizira u suradnji s Ministarstvom turizma i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te Počasnim Konzulatom Republike Hrvatske u Osaki.

Festivalski program nudi origami radionice u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar, prodaju japanskih ukrasa za kosu umjetnice Kusano, izložbu fotografija japanskih majstora u crkvi svetog Donata, nastupe tradicionalnih japanskih wa-daiko bubnjara Kiyo Kito Taiko, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, svečanu humanitarnu gala večer u klubu „Arsenal“ te veliko predstavljanje na zadarskom Forumu. Cijela manifestacija je i humanitarnog karaktera, a prihod je namijenjen za obnovu školskog praktikuma Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

"Lajkaj Zadar“ za najbolju europsku destinaciju



"Tuna, sushi & Wine festival“ održavat će se u vrijeme vrhunca izbora 20 najboljih europskih destinacija 2016. godine među kojima je i Zadar. Kampanja „Lajkaj Zadar“ koju provodi Turistička zajednica Grada Zadra na svojim mrežnim stranicama i društvenim mrežama počela je 20. siječnja i traje do 10. veljače, a već je prvih dana imala izniman odaziv svih onih koji vole Zadar. Još uvijek stignete lajkati Zadar i to na ovom linku.

Ojkanje i nijemo kolo za Japance

U velikoj japanskoj delegaciji koja početkom veljače dolazi u Zadar bit će novinari iz najvažnijih japanskih tiskanih i elektronskih medija, masterchefovi, sushi majstori te predstavnici tvrtki, turističkih agencija i biznisa iz Japana. Za japanske goste TZ Grada Zadra pripremila je atraktivan program upoznavanja zadarske destinacije i ljepota cijele regije, od prezentacije ojkanja, nijemog kola i nastupa klapa do posjeta Vrani, Ninu, Pagu i Petrčanima.

Sushi performans u zadarskom Arsenalu

Spektakl očekuje i sve posjetitelje gala večere u zadarskom „Arsenalu“: profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Toshihiro Nakatsuji – zajedno sa sushi majstorom Takahiro Komorijem i pomoćnicom Nana Fujikawom -  održat će performans kako se reže riba za pripremu sushija i ostalih jela od tune.

Pročitajte više