Zagreb Burger Festival: Osim japanskih ražnjića, novost iz Reshetke su steakovi

Foto: Luka Šangulin/Index

ŠTO SE Zagreb Burger Festivala tiče, uvijek je dobro vrijeme za posjetiti ga, a ovog smo utorka dobili razlog više.

Naime, Reshetka International ugostila je sjajnu mladu cheficu Katarinu Vrenc s Kvarnera. Pripremala je yakitori hato, japanske ražnjiće sa srcima uz dodatak tare umaka, cvijeta soli i limete te kimo, varijantu s jetricama i unijela pravo osvježenje u svijet burgera.

Katarina je ovog puta snage udružila s Nikolom Božićem, vlasnikom Đurine Hiže i Reshetke International te su predstavili novu suradnju na projektu Fine Street Food by Reshetka & Katarina Vrenc.

Njihova ideja je ponuditi gostima street food koncept s domaćim i kvalitetnim (premium) namirnicama.

Upravo strast prema tradicionalnom i kvalitetnom hranom povezala je ovo dvoje food entuzijasta koji pripremaju složena jela te koketiraju s raznim kuhinjama svijeta, no uvijek s lokalnim premium namirnicama.

Yakitori su japanski ražnjići pripremljeni na grilu od raznih dijelova piletine kao npr. mesa, kože i iznutrica. Hato yakitori, koje su posjetitelji imali priliku kušati, ražnjići su od pilećih srca, koje u Japanu pripremaju već stoljećima. Ovo rasprostranjeno jelo uključeno je u street food ponudu, no može se pronaći i u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Inače, iznutrice su cijenjena namirnica još od drevnih vremena, a spravljale su se na razne načine i koristile u ritualima prinošenja žrtve i  proricanjima. Danas su iznutrice dobile svoje zasluženo mjesto u gastronomiji, a u doba Rimljana predstavljale su luksuznu hranu i bile cjenjenije od bilo kojeg drugog komada mesa kako gastronomski tako i nutritivno, dodala je Katarina Vrenc.  

Nikola Božić, koji oduševljava inovativnim projektima, napominje da su ovim konceptom željeli kreirati street food jela u fine varijanti, koja se mogu nuditi na street food festivalima, u barovima, no i u kućnim varijantama slavlja.

Nikola nam je pak poslužio čak tri steaka. Priču je otvorio takozvanim "tomahawk steakom", nastavio T-boneom, a sve je zakucao picanha steakom i oduševio u sva tri slučaja.

Ovo je bila i prigoda da Nikola najavi novost u ponudi Reshetke International na Zagreb Burger Festivalu - steakove.

Reshetka je pozvana na Europski tjedan gastro regija u Briselu gdje će predstaviti Hrvatsku pa nam preostaje poželjeti im sreću uz želju da oduševe i stanovnike Brisela.  

Osim japanske kuhinje i steakova, moglo se probati premium ljute umake Indexa Ljuta baba, Ljuto prase i Ljuti uhljeb, koje možete i kupiti na Reshetki.

Pročitajte više