Zagrebačka čimpanza King slavi 20. rođendan

Foto: Press

DJELATNICI Zoološkog vrta grada Zagreba za čimpanzu Kinga pripremaju proslavu iznenađanja.

King će u nedjelju, 15. listopada, proslaviti 20. rođendan. Djelatnici Zoološkog vrta grada Zagreba uzbuđeni su zbog tog jubileja, pa slavljeniku pripremaju proslavu iznenađenja.

Meteorolozi najavljuju lijepo vrijeme zahvaljujući čemu će slavlje sličiti na piknik. U vanjskom će dijelu nastambe u 11 sati čimpanzama biti poslužena posebna voćna torta. Okupljeni slavnoj čimpanzi mogu nazdraviti vlastitim pićem uz "Kol'ko kapljic' tol'ko let".

"King je pravi purger! Rodio se u Zagrebu, a mama Suza i tata Deda brinuli su se da izraste u odvažnog mužjaka. Danas životni prostor dijeli sa Sarom i Meggy. Veseljak je, no ni izležavanje na suncu mu nije strano", kažu timaritelji.

Čimpanze u prirodi žive između 30 i 40 godina, a u zoološkim vrtovima mogu doživjeti i više od 50 godina. Vrsta je to čovjekolikih majmuna koji nastanjuju tropske šume i šumovite savane zapadne i središnje Afrike.

Riječ o ugroženoj vrsti životinja. Leopard je čimpanzama najopasniji životinjski neprijatelj, no daleko ih više uništavanjem njihova staništa ugrožava čovjek. 

Pročitajte više