Zagrebačka krojačica s 25 godina iskustva: Mladi se fokusiraju na veću zaradu

Video: Index

DRAGICA PETROVIĆ otvorila je svoj krojački salon u samom centru Zagreba 1996. godine, odnosno prije više od 25 godina. Mi smo odlučili porazgovarati s njom i, između ostalog, doznati što najviše voli u svom poslu i vidi li u Hrvatskoj budućnost svoje profesije.

"Od djetinjstva sam imala neku želju i maštala sam o svom krojačkom salonu. Kad sam završila srednju školu, šivala sam u možda dvije-tri firme i došla mi je ideja da sama otvorim krojački salon. Ja zaista to volim raditi i prelijepo mi je", otkrila nam je krojačica.

Posla ima

Tvrdi da i nakon 25 godina rada uživa u svom poslu. Najviše voli šivati svečane haljine za mladenke, kume i maturantice, a s obzirom na to da je samostalna obrtnica, ne mora gledati ni na vrijeme. Posla, kaže, ima.

"Unatoč velikom izboru odjeće i niskim cijenama, stvarno ima puno posla. Baš sam zadovoljna. Radim dugo i smatram da radim kvalitetno. Što se tiče klijentele, može se reći da su nekad muški zahtjevniji. Gledaju neke sitnice u milimetar", našalila se Dragica.

"Mladi su malo zainteresirani"

Na pitanje koliko su mladi danas skloni biranju tradicionalnih poslova, ona odgovara: "Malo. Vrlo malo." Kaže da se mladi fokusiraju na veću zaradu i lakši posao. "Mislim da bi danas jako malo njih htjelo baš to naučiti. To u školi ne možete naučiti, gotovo ništa", objašnjava.

Dodala je i da je to težak posao za naučiti jer zahtijeva praktičnu obuku za koju treba puno vremena i koju obrtnik mora financirati ako odluči podučavati mlade. Njoj je, kaže, sada lakše nego ikad jer je stvorila klijentelu ljudi koji je poznaju.

"Meni je sad ljepše raditi nego na početku zato što sam starija i znam što hoću, a što neću raditi. Kad si mlad i kad ulaziš u posao, primaš sve." O mirovini, kaže, ni ne razmišlja. "Radit ću dok budem zdrava", zaključila je.

Pročitajte više