Započela revija šešira na prestižnom engleskom događanju Royal Ascot

ROYAL ASCOT je događanje smješteno zapadno od Londona u mjestu Ascot u Berkshireu, deset kilometara od Windsor Castlea u vlasništvu britanske kraljevske obitelji. Prvi Royal Ascort održan je 1711. godine, a danas je prestižno događanje u Engleskoj na kojemu nezaobilazno prisustvuje kraljica Elizabeta.

Naime, nju svakodnevno, kroz pet dana koliko traju utrke u Ascotu, dovode u kočiji i to je na neki način znak za početak igara, odnosno utrka. Poznata po svojim ekstravagantnim šeširima kraljica napokon može u punom svjetlu pokazati najbolje iz svoje kolekcije, a upravo su šeširi ti koji ponekad zasjene sami događaj i utrke.

Poznati dizajneri u lovu na bogate

Budući da je Royal Ascot događanje na kojemu sudjeluje samo pravi jet set; svoje mjestu tu su pronašli i mnogi svjetski poznati dizajneri koji su osim uobičajenih Tjedana mode odlučili dati sve od sebe kako bi sudjelovali i na ovom događanju. Jedna od njih je i Vivian Westwood koja izrađuje šešire samo za ovu prigodu.

Ascot kroz godinu priređuje ukupno 25 dana utrka, šest "Flat Meetingsa" u svibnju i kolovozu, "Royal Meeting" koji se održava u lipnju kad je najvažniji događaj "Ascot Gold Cup" te najprestižniji "King George VI & Queen Elizabeth Stakes" koji se održava u srpnju.

Na svim događanjima je nezaobilazan dress code kojega se moraju pridržavati svi posjetitelji, međutim, njima se to ne mora nametati jer jedva čekaju da se pojave u svojim najnovijim dizajnerskim opravama. Upravo zato svi oni na kalendaru imaju podcrtano crvenim ovo događanje. Muškarci moraju imati odijelo ili smoking uz nezaobilazni cilindar dok žene ne smiju pokazivati goli trbuh i ramena te obavezno moraju nositi šešir.

Kako se postaje jet set?

Oni koji nisu članovi kraljevske obitelji ne moraju toliko paziti na odjeću (primjerice da šešir mora imati potpis slavnog dizajnera, op.a), iako se i takvi najčešće strogo pridržavaju dress codea. Da bi netko tko nije plave krvi mogao sjediti u društvu onih koji jesu, mora dobiti poseban poziv kraljevskog člana ili dobiti poziv nekog tko nije član kraljevske obitelji, ali je bio u njihovom društvu najmanje četiri puta na Royal Ascotu. Na taj se način postaje jet set u Engleskoj.

Ladies' Day

Royal Ascot u pet dana trajanja posjeti više od 300 tisuća ljudi i time su ove konjske utrke najposjećenije u Europi. Iako mnogi posjetitelji nemaju pojma o utrkama konja na event dolaze kako bi bili dio visokog društva, pijuckali najbolja vina i šampanjce te sudjelovali u reviji šešira ili cilindara. "Ascot Gold Cup" će se održati sutra kad je ujedno i "Ladies' Day". Tada će se više gledati u šešire i ocjenjivati najbolji, a manje pratiti konjske utrke. Ona čiji će šešir biti proglašen najboljim osvojit će novčanu nagradu od oko milijun funti dok će se visokoplasiranima podijeliti ukupno tri milijuna funti.

L.V.
Foto: AFP

Pročitajte više