Zapovjednica ISS-a uz dvojnicu Barbie poučavala djevojčice o znanosti u orbiti

Foto: YouTube/Press

PRVA europska zapovjednica Međunarodne svemirske postaje (ISS), talijanska astronautica Samantha Cristoforetti u društvu dvojnice, lutke Barbie, odgovarala je djevojčicama na pitanja. Cristoforetti je nedavno odvojila vrijeme da opiše neke od pokusa provedenih na ISS-u i odgovori na pitanja djevojčica u dobi od 8 do 11 godina širom Europe.

Dok je govorila, ona i njezina Barbie u svemirskom odijelu lebdjele su u bestežinskom stanju. Na pitanje zašto je odlučila postati astronautica, 45-godišnja Cristoforetti je odgovorila: "Odrastajući bila sam fascinirana noćnim nebom i idejom da letim u svemir, osjećajem avanture i istraživanja."

Projekt kojemu je cilj nadahnuti djevojčice da počnu karijeru u STEMU

Na to je dodala: "Zatim sam se zainteresirala za znanost i tehnologiju i zaista zavoljela letjeti pa sam postala pilotkinja. A to što sam astronautica povezuje sve te strasti i interese", rekla je. Razgovor putem videoveze, čiji su izvaci objavljeni u ponedjeljak, dio je projekta čija je svrha nadahnuti djevojčice da počnu karijeru u STEMU: znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Također se time obilježava Svjetski tjedan svemira, koji počinje u utorak. Inicijativu je organizirala dobrotvorna organizacija Inspiring Girls International, koja povezuje djevojčice s međunarodnim uzorima.

Barbie astronautica nastala 2019.

Tvrtka Mattel dizajnirala je Barbie astronauticu nalik na Cristoforetti 2019. i pustila je u prodaju 2021. Dio zarade tvrtka je donirala dobrotvornoj organizaciji Women in Aerospace Europe. Prva Barbie u svemirskom odijelu pojavila se 1965. Bila je odjevena u odijelo koje su nosili astronauti u sklopu programa Mercury 1960-ih.

Mercury je prvi program svemirskih letova s ljudskom posadom iz SAD-a u svrhu lansiranja čovjeka u zemaljsku orbitu, a otvorio je put budućim svemirskim misijama.

Pročitajte više