Olivia Rodrigo na koncertu dijelila kondome i pilule za jutro poslije, evo i zašto

Foto: Profimedia/X

AMERIČKA pjevačica Olivia Rodrigo u sklopu svoje World Guts turneje nedavno je nastupila u St. Louisu u Missouriju, a fanovi koji su stigli na njezin koncert dobili su besplatne kondome i pilule "za jutro poslije".

21-godišnja pjevačica i ranije je iskazivala svoju podršku pravima žena na izbor, a fanovi su na X-u pokazali kako su dobili kondome i pilule "za jutro poslije".  

Zabrana pobačaja

Distribucija je nastala u suradnji s udrugom Missouri Abortion Fund, koja financijski pomaže ženama slabijeg imovinskog stanja da naprave abortus, a potez pjevačice uslijedio je nakon što je Missouri nametnuo zabranu pobačaja, osim u slučaju spašavanja života trudnice.  

Zabrana je stigla nakon što je u lipnju 2022. godine američki Vrhovni sud poništio presudu Roe V. Wade iz 1973. te ustvrdio da američki ustav ne spominje pravo na pobačaj, a odlučivanje o zabrani pobačaja prepušteno je pojedinim saveznim državama. 

Donirala dio prihoda od prodanih ulaznica 

Rodrigo će također donirati dio prihoda od svake prodane ulaznice u sklopu svoje turneje, a novac će otići neprofitnoj organizaciji Fund 4 Good koju je osnovala s ciljem izjednačavanja prava žena, kao i Nacionalnoj mreži fondova za pobačaj kako bi se pomoglo osigurati sredstva ženama kojima je potrebna reproduktivna zdravstvena skrb. 

"Fond 4 Good radi na podršci svim ženama, djevojkama i ljudima koji traže slobodu reproduktivnog zdravlja. Fond će izravno podupirati neprofitne organizacije u zajednici koje se zalažu za stvari poput obrazovanja djevojčica, podržavaju reproduktivna prava i sprječavaju rodno uvjetovano nasilje", objasnila je. 

"Suci Vrhovnog suda, mrzimo vas" 

Inače, Rodrigo je 2022. na Glastonbury festivalu izašla na pozornicu s pjevačicom Lily Allen i govorila protiv sudaca Vrhovnog suda koji su glasali za poništavanje Roe protiv Wadea, a zatim su izvele Alleninu pjesmu Fuck You (Jebi se). 

@tduryea @Olivia Rodrigo @Lily Allen #Glastonbury #roe #scotus #fyp ♬ original sound - TL Duryea

"Shrvana sam i prestravljena. Toliko žena i toliko djevojaka će umrijeti zbog ovoga. Želim ovu sljedeću pjesmu posvetiti petorici članova Vrhovnog suda koji su nam pokazali da ih na kraju dana doista nije briga za slobodu. Pjesma je za suce: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Amy Coney Barrett, Brett Kavanaugh. Mrzimo vas!" poručila je. 

Pročitajte više