Zašto krumpirov čips nije tako nezdrav kao što mislite

Foto: Shutterstock

POZNAT kao zabranjeno voće u svijetu povrća i utočište za društveno neprilagođene na zabavama, čips je slan, pun ulja i mora ga se jesti kompulzivno. Postoji li nešto što nije opasno grozno u vezi s ovim omiljenim zalogajem?

Zapravo, da. U pustoši prerađenog junk fooda, čips se ističe kao herojska opcija, obično sa samo tri sastojka - krumpirom, biljnim uljem i soli. Naravno, govorimo o običnom, slanom čipsu. To ne znači da ne biste trebali istraživati ogromnu lepezu mješavina okusa, ali ako pokušavate ostati pri zdravoj opciji, jednostavno je najbolji izbor, piše Thrillist.

Iako nitko ne bi zamijenio obični čips za hrskavu salatu, vrijedi imati na umu njegove komparativne prednosti kada je riječ o grickalicama.

Je li čips dobar za nas?

Svi znamo da je povrće zdravo i iako se čips od krumpira ne računa kao porcija povrća, skromna porcija krumpira sadrži gomilu kalija čak i u obliku čipsa. Porcija od 100 grama sadrži 1196 mg kalija - to je više od banane slične veličine i dobar dio preporučene dnevne vrijednosti od 3500 mg.

Čips od krumpira pobjeđuje voće u priči s kalijem, tako da će očito pobijediti svoje konkurente iz automata. Želite li nagađati koliko Doritos ima kalija? Tako je. Nula. Biljno ulje također ima svoje prednosti - kao i sol. Biljno ulje sadrži linolnu kiselinu, omega-6 masnu kiselinu, koja je važan dio zdrave prehrane prema studiji Sveučilišta Missouri i Sveučilišta Illinois.

Dok neke masti mogu izazvati upalu u tijelu, što je povezano sa srčanim bolestima, to su uglavnom životinjske masti, a ne biljna ulja. Danas možete pronaći čak i čips od krumpira napravljen s maslinovim uljem, koje je prilično univerzalno priznato kao jedan od najzdravijih članova obitelji biljnih ulja.

Znate što je još dobro kod čipsa? Ono što ne sadrži

Čitajući sastojke na vrećici čipsa Kettle, naići ćemo na krumpir, ulje od kikirikija i morsku sol. Nema konzervansa, umjetne arome, umjetnih boja ili šećera. Sve te stvari prisutne su u Cheetosu - i, pogodite što, umjetna žuta boja 6 koja Cheetosu daje prepoznatljivu narančastu nijansu zapravo je napravljena od nafte i uzrokuje tumore bubrega i nadbubrežne žlijezde kod životinja. Čips vam to nikad ne bi učinio.

"Mnogi od tih konzervansa i žutih boja izravno su povezani s različitim vrstama raka i hrane maligne bolesti", kaže dr. Scott Weiss, suosnivač i klinički direktor Bodhizone Physical Therapy and Wellnessa, koji preporučuje pečeni ili kuhani krumpirov čips: "Pokušavamo smanjiti na minimum unos svega što je umjetno."

Čipsom protiv slatkiša

Pogledajmo Skittles ili Starburst. Za razliku od čipsa, nema vlakana, proteina ni kalija. Što oni imaju? Puno šećera i kukuruznog sirupa. Šalica Skittlesa ima 76 grama ili 15 žličica (!) šećera.

Prema dijetetičarki Molly Kimball, ovi slatkiši zapravo nemaju nikakvu hranjivu vrijednost: "Gotovo uvijek, tradicionalne verzije voćnih slatkiša sadrže šećer, kukuruzni sirup i umjetne boje. Sve stvari koje ne želimo nalaze se u Skittlesu, Starburstu i sličnim proizvodima."

Što je s akrilamidom?

Prije nekoliko godina, istraživači su primijetili da pomfrit i čips sadrže tvar koja se zove akrilamid i koja je kancerogena. Međutim, ispada da to vjerojatno nije velika stvar, s obzirom na to da nije utvrđena veza između akrilamida u prehrani i raka, a akrilamid je prisutan u mnogim drugim namirnicama.

Budimo jasni - ne zagovaramo praksu konzumacije golemih količina čipsa dok cijeli dan ležite na kauču. Čips ne bi trebao biti među osnovnim namirnicama u vašoj prehrani - jednostavno kažemo da, što se tiče istinskog uživanja, možete proći puno gore od porcije čipsa razumne veličine.

Uživajte u čipsu umjereno (da, moguće je), kao dio prehrane bogate svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima. Uostalom, već znate da se ništa prženo ne smije smatrati glavnom hranom, zar ne?

Pročitajte više