Zašto se japanski izbornik poklonio navijačima?

Foto: Profimedia/EPA

JAPANSKI izbornik Hajime Moriyasu oduševio je Hrvate i cijeli svijet nakon što je njegov tim sinoć izgubio utakmicu od Hrvatske. Moriyasu je došao pred japanske navijače i duboko im se naklonio, a fotografija njegovog poteza obišla je svijet. Iako su neki mediji prenijeli da se Moriyasu poklonio Hrvatima, to nije točno. Poklonio se Japancima, a mnogi se pitaju zbog čega je to napravio.

U japanskoj kulturi ne postoji rukovanje, pa se stoga svaki Japanac klanja više puta dnevno. Postoji niz pravila klanjanja u Japanu i svaki Japanac ih treba poštovati. Stoga se ne klanja na isti način, recimo, profesoru na fakultetu i kolegi s fakulteta, kao što se ne klanja na isti način suigraču i treneru.

Postoje pravila kako se, kada i kome treba nakloniti. Japanci ih uče odmalena i slijede svaki dan u komunikaciji s roditeljima, rodbinom, kolegama na poslu, nepoznatim i poznatim ljudima. Pravila su strogo određena i matematički precizna.

Klanjanje se zove ojigi

Dakle, ako pitate Japance, Moriyasu nije napravio ništa spektakularno.

Ojigi je čin spuštanja glave ili gornjeg dijela torza koji se obično koristi kao znak pozdrava, poštovanja, isprike ili zahvalnosti u društvenim ili vjerskim situacijama.

Povijesno gledano, ojigi je bio blisko povezan sa samurajima. Uspon ratničke klase u razdoblju Kamakura (koje obuhvaća 12., 13. i početak 14. stoljeća) doveo je do stvaranja mnogih priručnika o disciplini i ratničkom bontonu, koji su sadržavali upute o pravilnim načinima klanjanja za samuraje.

S vremenom se ratnički bonton proširio na stanovništvo, a današnji ojigi običaji najčešće se temelje na doktrinama škole ratničkog ponašanja Ogasawara, koja je osnovana prije otprilike 800 godina.

Razlikuju se po kutovima

Nisu svi nakloni u Japanu isti. Razlika u društvenom statusu određuje dubinu klanjanja, odnosno kut pod kojim će se netko nekome nakloniti.

Primjerice, eshaku je naklon u poslovnom svijetu između osoba koje imaju isti status. Klanjaju se glavom pod kutom od 15 stupnjeva.

Keirei je naklon pod kutom od 30 stupnjeva. To je najčešće korištena varijanta ojigija u japanskom poslovnom komuniciranju. Ostavlja formalniji dojam od eshakua, ali manje je formalan od saikeireija, posljednje vrste ojigija. Keirei se obično izvodi s nagibom gornjeg dijela tijela od oko 30°.

U položaju naklona pogled treba biti uprt u pod otprilike 1 metar ispred stopala. Mogući scenariji uporabe naklona uključuju pozdravljanje klijenata, ulazak na sastanak i zahvaljivanje nadređenima na poslu.

Japanski izbornik sinoć se poklonio naklonom saikeirei

Gesta najvećeg mogućeg poštovanja u Japanu je naklon saikeirei, što doslovno znači "gesta najvećeg poštovanja". To je ojigi naklon koji pokazuje krajnje poštovanje prema drugoj strani i uglavnom se koristi kad se pozdravljaju vrlo važne osobe te kad se ispričava ili traži velike usluge. 

Saikeirei karakterizira još dublji nagib gornjeg dijela tijela nego kod keireija, obično negdje od 45° do 70°. Osim toga, budući da se saikeirei koristi samo u teškim situacijama, očekuje se da će osoba ostati mirna u položaju naklona relativno dugo kako bi pokazala svoje poštovanje i iskrenost.

Što se tiče položaja ruku, muškarci bi ih trebali držati prirodno s obje strane nogu, dok žene često stavljaju ruke na trbuh.

Dakle, što je poštovanje veće i što je isprika dublja, naklon će biti dublji i duže će trajati.

Fotografije sinoćnjeg naklona japanskog izbornika pokazuju da se naklonio najdublje što je mogao i u tom položaju je ostao neko vrijeme. Dakle, bio je to naklon saikeirei i može se zaključiti da je to bio izraz krajnjeg poštovanja za navijače i da im se ispričao.

 

Pročitajte više