Zašto slavni parovi prekidaju? Stručnjaci tvrde da njihove veze nisu održive

Foto: EPA

BRITNEY SPEARS i Sam Asghari objavili su da se razvode nakon samo 14 mjeseci braka. Sofia Vergara i Joe Manganello također su nedavno otkrili da se rastaju nakon sedam godina braka. Španjolska pjevačica Rosalia i Rauw Alejandro raskinuli su zaruke, dok je Addison Timlin podnijela zahtjev za razvod od zvijezde filma The Bear Jeremyja Allena Whitea.

Ariana Grande i njen suprug Dalton Gomez rastali su se u siječnju nakon dvije godine braka, nakon čega je istim putem krenuo njezin kolega iz filma Wicked Ethan Slater koji je navodno ostavio svoju srednjoškolsku ljubav zbog pop zvijezde.

Tu je i Taylor Swift koja prekida s Joeom Alwynom nakon šest godina veze, prije nego što je nastavila vezu s frontmenom grupe The 1975 Mattyjem Healyjem. Iako se njezina prethodna kratkotrajna veza s Mattyjem Healyjem tehnički ne računa jer - kako bi rekao Ken (Ryan Gosling) u Barbie - nikad nisu bili "dečko i djevojka".

Otkako postoje slavne osobe, bilo je i njihovih razvoda

Čini se da se slavni parovi serijski rastaju. Čak se i kanadski premijer uklopio u trend prekida: Justin Trudeau i njegova supruga Sophie Grégoire Trudeau rastaju se nakon 18 godina braka. Jesmo li ušli u neku alternativnu stvarnost? Je li Merkur retrogradan? Jesu li Tom Hanks i Rita Wilson sljedeći?

Otkako u Hollywoodu postoje slavne osobe, bilo je i njihovih razvoda. Neki su ušli u povijest kao javni i komplicirani - primjerice dugotrajni i skupi razvod glumca Kevina Costnera od bivše supruge Christine Baumgartner - ili su doveli do nove terminologije odnosa, poput Gwyneth Paltrow i Chrisa Martina koji su se "svjesno razdvojili".

Nakon svake objave o prekidu ili razvodu, fanovi nagađaju razloge razlaza slavnog para, unatoč tvrdnjama takozvanih "izvora" da je njihov prekid bio prijateljski. Može li prekid slavne osobe ikada biti prijateljski, pogotovo kad postoji toliko prepreka koje mogu opteretiti njihovu vezu?

Stručnjaci: Veze slavnih osoba nisu održive

Zapravo, stručnjaci za veze sugeriraju da priroda veze sa slavnim osobama sama po sebi nije održiva. Sabrina Alexis Bendory, coach za spojeve sa sjedištem u New Yorku i koautorica web-stranice za ženske veze A New Mode, sugerirala je da slavni parovi jednostavno nisu stvoreni da uopće traju.

"Priroda slavne osobe nije baš pogodna za dugotrajnu vezu. Zato je šokantno kada slavni parovi traju. Više nije šokantno kad prekinu, šokantno je kad su zajedno 15 godina", rekla je Bendory za The Independent.

Slava, bogatstvo, karijerne težnje ili čak intimna filmska scena s kolegom, sve to može staviti pritisak na vezu slavne osobe. Da ne govorimo o tome da je svaki njihov korak pod stalnim nadzorom ili lupom javnosti.

"Razvod dvaju slavnih parova ne znači trend, ali ukazuje koliko je javnim osobama teško uskladiti svoj osobni i profesionalni život. Parovi se rastaju. To je činjenica naših modernih odnosa. Puno je posla da bi naši ciljevi bili usklađeni", rekla je Susan Winter, stručnjakinja za veze i autorica knjige Older Women/Younger Men.

Primjer Ariane Grande

Kada neki slavni parovi prekinu, često kao razlog razlaza navode previše vremena provedenog odvojeno. Na primjer, Austin Butler i Vanessa Hudgens navodno su raskinuli još 2020. jer su udaljenost i pretrpani glumački rasporedi stali na put njihovoj gotovo desetljeće dugoj vezi.

"Kreativni projekti zahtijevaju vrijeme, pažnju, a često i putovanje. Moramo uskladiti posao i odnos. Pretjerano vrijeme koje provodimo odvojeno može narušiti romantičnu vezu s partnerom. I to nas može dovesti do toga da se nađemo povezani s onima s kojima radimo", rekla je Winter.

Takav je slučaj s Arianom Grande i njezinim novim ljubavnikom Ethanom Slaterom. Pop zvijezda je prvi put dospjela na naslovnice prošlog mjeseca kada je objavljeno da su ona i njezin suprug Dalton Gomez, s kojim je bila dvije godine, razdvojeni od siječnja i da "idu prema razvodu".

Samo tri dana kasnije, otkriveno je da pjevačica izlazi sa svojim kolegom iz filma Wicked Ethanom Slaterom, koji tek treba podnijeti zahtjev za razvod od svoje sada otuđene supruge Lilly Jay.

Iznenađujuće online kritike

Obožavatelji su brzo počeli nagađati da je veza Grande i Slatera započela dok su oboje bili u braku, ali izvori su potvrdili da su njih dvoje bili razdvojeni od svojih partnera prije nego što su zajedno izašli.

"Bilo je očito na snimanju od samog početka, bili su jako dragi jedno prema drugome i često su ih viđali kako se zajedno smiju. Svi su mislili da su oboje sretni u braku i nisu očekivali da će završiti u vezi", rekao je izvor za People prošli tjedan.

Online kritike koje su pratile vezu Grande sa Slaterom zapravo su prilično iznenađujuće, s obzirom na to da oni nisu jedini glumci koji su započeli vezu radeći zajedno. Možda je kraljica svih kontroverzi holivudskih parova oskarovka Julia Roberts, koja se zaljubila u sadašnjeg supruga Dannyja Modera na snimanju filma The Mexican 2000. godine.

Njih dvoje su se dobro slagali, unatoč tome što je Roberts hodala s Benjaminom Brattom, a Danny Moder bio je u braku s vizažisticom Verom Steimberg. Unatoč teškom početku, koji je uključivao majicu kućne izrade koju je nosila Roberts s natpisom: "Niska Vera", par se vjenčao 2002. i zajedno imaju troje djece.

Što ako partner slavne osobe nije iz industrije zabave?

Za veze koje uspiju, to može doći po cijenu karijernih težnji jednog partnera ili zahtjevnog rasporeda. Prema Jennifer Kowalski, licenciranoj profesionalnoj savjetnici u Thriveworksu koja se specijalizirala za odnose, probleme u ponašanju i traumu, dobra komunikacija ključna je za održavanje uspješne veze, osobito one koju muče dogovorena vremena poziva i crveni tepisi.

"Moraju dobro paziti što rade dok su daleko jedno od drugog. Moraju se dogovoriti da putuju jedno s drugim, gdje god je turneja ili gdje god je set na kojem trebaju biti. Ili moraju imati dogovor da će komunicirati svaki dan dok su razdvojeni. Mora postojati vrlo dobra komunikacija između njih", ističe Kowalski.

Osim ako je njihov partner slučajno netko izvan industrije zabave. George Clooney, Matt Damon i Meryl Streep dobili su pohvale za svoje dugotrajne brakove s osobama koje nisu iz zabavne industrije. Odabir ove takozvane ceste kojom se manje putuje donosi i svoje pogodnosti.

Ako je partner slavne osobe relativno nepoznat ima običan posao, ovaj osjećaj normalnosti može im pomoći da se prizemlje. I bez zahtjevnog rasporeda svjetske turneje ili šestomjesečnog snimanja filma, velike udaljenosti postaju kratke kada možete putovati sa svojim partnerom.

Bivši dečko Taylor Swift teško se nosio s njenom slavom?

"Kad si slavan, to je obično na prvom mjestu. Svaka odluka u vašem životu u osnovi je vođena vašim imidžom, vašom karijerom, njenim održavanjem. Imaš cijeli tim ljudi oko sebe koje moraš podržati. I na mnogo načina, vi ste roba", rekla je Bendory.

To ne znači da je ishod uvijek bio sretan za slavne osobe koje biraju partnere znatno manje poznate od sebe, osobito za slavne žene. Reese Witherspoon, koja je nedavno proglašena najbogatijom glumicom, objavila je da se razvodi od supruga agenta za talente Jima Totha nakon 11 godina braka.

Svijet je stao prošlog travnja kada je Taylor Swift, možda najpoznatija glazbenica na svijetu, okončala svoju šestogodišnju vezu s britanskim glumcem u usponu Joeom Alwynom. Prema izvješćima, Alwyn se "teško nosio s njenom slavom i pozornošću javnosti".

Ariana Grande počela je izlaziti s brokerom za nekretnine Daltonom Gomezom u siječnju 2020. godine, neposredno prije nego što je pandemija covida-19 natjerala par u zajedničku karantenu. Zaručili su se samo 11 mjeseci kasnije, a vjenčali su se u njenom domu u Kaliforniji u svibnju 2021. Ali kada je otkriveno da se par razvodi, izvori su tvrdili da je Gomez bio zatečen njenom slavom.

Ugrožena muškost

"Nije se mogao nositi njezinim rasporedom, paparazzima i raznim obvezama zbog kojih je morala putovati izvan Los Angelesa", rekao je izvor za TMZ, dodajući da bi se "ponekad pitao zašto su se morali kretati gradom s osiguranjem, što je bilo obvezno za Arianu".

Kad se slavni muškarci u Hollywoodu ožene takozvanim "normalnim" ženama, njihova se veza odmah hvali kao puna ljubavi i zdrava. Ali kada uspješne žene započnu vezu s relativno nepoznatim muškarcem, borbeni ego i ugrožena muškost odmah se dovode u pitanje.

"Govorimo o stvarno moćnim i stvarno uspješnim talentiranim ženama koje izlaze s muškarcima koji su sami po sebi impresivni, ali možda nisu zvijezde. Često vidim probleme jer su muške i ženske stereotipne uloge neuravnotežene", rekla je Kate Durocher, coach za spojeve koja živi u Los Angelesu.

"Ako žena zarađuje više novca, ili je cjenjenija ili uspješnija od muškarca, često će njegova muževnost i njegov ego biti na neki način oštećeni i ugroženi. I na kraju će on početi to zamjerati ženi. Počet će ponižavati ženu, a to će izazvati mnogo sukoba."

Kompatibilnost je neophodna, čak i u vezama slavnih

Iako je Joe Manganiello dobro poznat među obožavateljima Magic Mikea, Sofia Vergara postala je uspješnija u svojoj karijeri. Proglašena je najplaćenijom glumicom 2020. nakon što je zaradila 500.000 dolara po epizodi Moderne obitelji. Kad je objavljeno da se par razvodi, kružile su glasine da je to zbog Manganiellove želje da ima djecu, a Vergarinog navodnog protivljenja.

Koliko god neseksi zvučalo, kompatibilnost je neophodna čak i u najpoznatijim vezama slavnih. Za parove kao što su Vergara i Manganiello, pitanje djece nešto je o čemu se nedvojbeno treba raspravljati prije braka, zaruka ili čak trećeg spoja.

Vjerojatno je slavni par doista vodio te razgovore, a osjećaji su se s vremenom jednostavno promijenili. Međutim, Kowalski vjeruje da bi najbolji parovi trebali rasti i razvijati se zajedno.

"Da biste bili uspješni, morate moći komunicirati jedni s drugima. Također treba postojati ta dosljednost u odnosu: morate znati da će netko uvijek biti tu za vas. Kako rastete i razvijate se, činite to zajedno. Što se događa kada postoji tolika udaljenost? Onda oni rastu i evoluiraju jedno daleko od drugoga i mislim da zapravo više ne znaju tko su kada se ponovno okupe", objasnila je Kowalski.

Kakva nada ostaje običnim ljudima?

Ima mnogo razloga za zavist na životnom stilu bogatih i slavnih, ali čini se da veze slavnih nisu jedan od njih. Ako slavne osobe ne mogu održati vezu - čak i sa svojim savršeno isfeniranim frizurama, kožom koja ne stari, stiliziranim ormarima i luksuznim domovima - kakva onda nada postoji za nas ostale?

Srećom, ništa od toga nije važno, ističe Kowalski: "Mislim da su to sve površne i površinske stvari. To nije ono što je potrebno za održavanje veze. Ako doista žele imati održivu vezu, to bi značilo da se možda trebaju odmaknuti od svega što rade, više se usredotočiti na vezu, staviti karijeru na čekanje ili to staviti na drugo mjesto nakon veze."

Ili, kao što neki stručnjaci predlažu, dobro bi došao stvarno dobar terapeut za parove.

"Surađujte s profesionalcem - bilo da je to terapeut, coach ili savjetnik za parove - kako biste bili sigurni da na svakom koraku obraćate pozornost na vezu, brinete se o njoj i stavljate tu vezu ispred svega drugoga. I nama normalnim ljudima koji nismo slavne osobe ionako je teško održavati veze i bez tih prepreka koje rade protiv nas", rekla je Durocher i zaključila:

"Za slavnu osobu vrlo je važno imati alate u ljudima koji ih podržavaju jer ćete imati milijun stvari koje će vam se dogoditi više nego prosječnoj osobi."

Pročitajte više