Ljudi su tek sad shvatili zašto su kutije za pizze kvadratnog oblika, i – wow

Screenshot: TikTok

PIZZA je definitivno jedno od najpopularnijih jela na svijetu i vjerojatno već sada, dok čitate ovaj tekst, razmišljate kako bi bilo dobro pojesti jedan slastan komad. A ako ste se ikada zapitali zašto su kutije za pizzu kvadratnog, a ne okruglog oblika poput same pizze, imamo odgovor. 

Na TikTok profilu @factbuddy21 postavljeno je objašnjenje o ovom misteriju, a razlog dizajna kutije zapravo je vrlo jednostavan. 

"Proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija"

"Proizvodnja četvrtastih kutija je jeftinija i jednostavnija. Može se napraviti od jednog komada kartona. Osim toga, takve kutije su lakše za pakiranje pizze prije dostave. Izrada okruglih kutija bila bi jako zahtjevna i komplicirana pa samim time i skuplja", objasnio je korisnik. 

@factbuddy21 Why Pizza Boxes Aren't Round 🤨 #why #pizzabox #pizza #fyp #fypシ #viral #viralvideos #trending #viral_video #trendingvideo #factbuddy21 ♬ original sound - FactBuddy

Osim toga, okrugle kutije morale bi se sastojati od dva dijela, posude i poklopca, a možete i sami zamisliti kako bi izgledalo izvlačenje pizze iz okrugle kutije. U kvadratnoj kutiji više je mjesta, pa se prazan prostor može iskoristiti i kako bi se ubacio dodatak poput kečapa, a takve kutije lako se mogu složiti i pohraniti. 

Neslavni pokušaji 

Zanimljivo je i da je u prošlosti bilo pokušaja s okruglim dizajnom kutija, no oni su neslavno propali. Inovator John Harvey 2004. je osmislio okruglu kutiju za pizzu, no njegov se izum pokazao problematičnim zbog načina proizvodnje. 

Pročitajte više