Zašto su Netflix, Lionsgate i HBO toliko oduševljeni Hrvatskom?

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HRVATSKA je, pišu strani mediji, postala jedna od najpopularnijih svjetskih lokacija za snimanje, a 2021. mogla bi postati jedna od najaktivnijih godina. Ne radi se samo o pisanju stranih medija nego o jednostavnoj statistici pa je tako u svibnju objavljeno da će se ove godine kod nas snimati čak 20 stranih projekata.

Jedan od projekata je špijunska serija The Ipcress File u produkciji ITV Studiosa i Altitude Televisiona, koja se u Zagrebu, Rijeci i Splitu snima od kraja travnja do sredine lipnja. Radi se o obećavajućem projektu. John Hodge (Trainspotting, The Beach) napisao je scenarij, a James Watkins (McMafia, Black Mirror) režirat će svih šest epizoda.

 

"Nakon izvrsnih iskustava s McMafijom, vraćamo se u Hrvatsku zbog serije The Ipcress File, koju će snimati isti redatelj. Ponovo ćemo iskoristiti hrvatske lokacije, koje će u seriji zamijeniti čak sedam različitih država", govori producent serije Paul Ritchie.

Stranci oduševljeni Hrvatskom

Osim toga, Netflix je kod nas snimao i dijelove kriminalističke serije Clark, Šveđani snimaju seriju Hamilton (snimana je na više od 30 lokacija, a u manjim će se ulogama pojaviti i neki domaći glumci), a Britanci su se odlučili za Opatiju, Rovinj i Lovran, gdje snimaju svoju šestodijelnu seriju Hotel Portofino.

"Hrvatska se pokazala kao jako svestrana zemlja što se tiče lokacija, geografske raznolikosti i arhitekture, a iskustvo ekipe i lokalnih kreativaca pokazalo se neprocjenjivim", govori izvršni producent Walter Luzzolino.

Nizozemsko-belgijsko-hrvatska koprodukcija, film Crossing, također se snima na ovim prostorima tijekom svibnja i lipnja. Iako je radnja smještena u Maroku i Španjolskoj, sve se scene snimaju u Hrvatskoj, što je izazovno samo po sebi, ali na svu sreću domaća ekipa sve je olakšala strancima, što i potvrđuju u izjavama.

Spremni smo za sve što budućnost donosi

Tanja Ladović Blažević iz Filming in Croatia, piše KFTV, očekuje da će industrija potpuno profunkcionirati ove godine: "Postavljajmo temelje za budući rast jer potražnja za kvalitetnim sadržajem je u porastu i spremni smo je zadovoljiti je."

I sve je ovo nadogradnja na proteklih nekoliko godina u kojima smo također ugostili neke snažne inozemne produkcije. Primjerice, Lionsgate je prošle godine dovršio snimanje novog filma Nicolasa Cagea The Unbearable Weight of Massive Talent, koji je sniman u okolici Dubrovnika s ekipom od nešto preko 400 članova.

U periodu prije početka pandemije, u Hrvatskoj su lokacije pronašle romantična drama Bliss (Amazon Studios i Endgame Entertainment) sa Salmom Hayek i Owenom Wilsonom, hvaljena HBO-ova serija Succession, te nastavak akcijske komedije The Hitman's Wife's Bodyguard sa Salmom Hayek, Ryanom Reynoldsom i Samuelom L. Jacksonom u glavnim ulogama.

"Hrvatska je predivna za snimanje. Ekipa je fantastična i ne gube vrijeme na gluposti. Tehničari su talentirani i ništa im nije problem. Nude samo rješenja", govori Matt O'Toole, producent filma The Hitman's Wife's Bodyguard, koji se većim dijelom snimao u Rovinju.

"Gotovo da smo zatvorili cijeli grad, a vlasnici trgovina i vlasti bili su san snova za suradnju i pomogli su nam da dobijemo ono što trebamo, a snimali smo i neke zahtjevne akcijske scene. Snimali smo i u Zagrebu i to je bilo odlično iskustvo", dodaje O'Toole.

Od blockbustera do hit serija, Hrvatska je uspjela vratiti status koji je nekoć imala i ponovo privlači produkcije iz cijelog svijeta. Od poticaja za filmaše, preko talentirane i poslu predane lokalne ekipe, do lokacija koje mogu zadovoljiti potrebe neovisno o žanru; od mješavine utjecaja koji su se ispreplitali kroz povijest do prirodnih ljepota i bogate kulturno-povijesne baštine, Hrvatska, izgleda, ima sve ono što strani filmaši traže.

Pročitajte više