Zastrašujuća metoda: Ovo je bila jedna od najgorih smrtnih kazni starih Grka

Foto: Shutterstock/Profimedia

DOMIŠLJATI stari Grci stvorili su jednu od najokrutnijih sprava za mučenje poznatih čovjeku te su je redovito koristili puna dva stoljeća.

Riječ je o brončanom biku, sicilijanskom biku ili biku iz Phalarisa, spravi za mučenje i pogubljenje koju je prema Diodoru Sikulskom osmislio Perillos, izumitelj iz Atene, a popularizirao ju je u 6. stoljeću prije Krista tiranin Phalaris kao novo sredstvo za pogubljenje kriminalaca.

Prema legendi, brončani bik je bio dizajniran u obliku i veličini pravog bika i imao je akustični aparat koji je krikove pretvarao u glasanje bika. Osuđenici su bili zaključani unutar naprave, a ispod nje je postavljena vatra koja je zagrijavala metal sve dok osoba unutar nje nije bila spržena do smrti. Pindar, koji je živio manje od jednog stoljeća kasnije, izričito povezuje ovaj instrument mučenja s imenom tiranina Phalarisa.

Glava bika bila je dizajnirana sa sustavom cijevi i graničnika tako da se vrisak zatvorenika pretvarao u zvukove poput rike razjarenog bika. Vjeruje se da je Phalaris naredio da se bik dizajnira tako da iz njega izlazi dim tamjana. Prema legendi, kada bi bik ponovno bio otvoren nakon što je tijelo spaljeno, spaljene kosti žrtve bi "sjajile poput dragulja i od njih su pravljene narukvice".

Legenda kaže da je Perillos nakon završetka izgradnje sprave za pogubljenje rekao Phalarisu: "Njegovi će vrisci doći do tebe kroz cijevi kao najnježnije, najpatetičnije, najmelodičnije rikanje." Perillos je vjerovao da će dobiti nagradu za svoj izum, no umjesto toga je Phalaris, koji je bio zgrožen ovim riječima, naredio da zvučni sustav bika testira sam Perillos tako da uđe u bika.

Kad je Perillos ušao, odmah su ga zaključali i podmetnuli vatru tako da je Phalaris mogao čuti zvuk njegovih krikova. Prije nego što je Perillos umro, Phalaris je otvorio vrata i odveo ga. Nakon što ga je oslobodio od bika, Phalaris je odnio Perillosa na vrh brda i bacio ga s njega, ubivši ga.

Pročitajte više