Zasvrbjelo ju oko pa u njemu pronašla nešto što ju je zgrozilo: "Kad sam ga izvukla počelo se micati"

Foto: Facebook

ABBY BECKLEY iz Oregona u SAD-u postala je prva osoba na svijetu kojoj je dijagnosticirana infekcija oka crvima koji inače napadaju samo stoku.

U ljeto 2016. bila je na ribarskom brodu u Aljaski kad je osjetila da joj nešto grebe oko. Isprva je pomislila da se radi samo o trepavici, no kako je svrab potrajao tjedan dana provjerila je oko i iz njega izvukla crva dugog centimetar i pol. 

"Donja vjeđa mi je izgledala čudno pa sam ju povukla i protrljala, a iz nje je ispao crv. Kad sam pogledala, počeo se micati. Uginuo je za otprilike pet sekundi. Bila sam u šoku", rekla je ona. 

U strahu da će oslijepiti posjetila je liječnika koji je pronašao još pet crva, a kroz narednih dvadesetak dana iz oka su joj izvukli još 14 crva, piše Independent.

"Nisu ih mogli izvaditi sve odjednom, nego su ih izvlačili jednog po jednog kad bi postali vidljivi. Doista je užasno i uznemirujuće vidjeti kako mali crvi gmižu po tvom oku", ispričao je znanstvenik Richard Bradbury.

Budući da ova vrsta crva do sad nije napadala ljude, liječnicima je trebalo nekoliko mjeseci da shvate o čemu se radi. Prijenosnici ovih crva su muhe koje njihove ličinke spuštaju u oko, a liječnici pretpostavljaju da se Abby zarazila tijekom nekoliko tjedana koje je provela jašući konje u ruralnom dijelu Oregona.

Infekcija crvima obično uzrokuje iritaciju oka, no ne bi trebala uzrokovati trajnu štetu. U iznimnim slučajevima može ostaviti ožiljke na tkivu oka ili sljepoću ako se ne liječe na vrijeme.

Nakon što su joj izvadili posljednjih 14 crva iz oka, Abby nije imala daljnje simptome.

"Ako se ovo dogodi bilo kome drugome voljela bih da zna da sam ja prošla kroz to i da je sad sve u redu. Nema potrebe za panikom", rekla je Abby.  

Pročitajte više