Zatvorenik koji je preživio smaknuće pokazao teške ozljede: "Bila je to prava tortura"

Foto: YouTube

DOYLE LEE HAMM jedan je od rijetkih koji se mogu pohvaliti da su preživjeli vlastito smaknuće, no to je ostavilo teške posljedice na njegovom tijelu.

Smaknuće 61-godišnjeg Hamma bilo je zakazano za 22. veljače, no smrtonosna injekcija nije ga ubila. Umjesto toga ostao je ležati u bolovima, nakon što su ga izboli nekoliko puta po rukama i nogama, pokušavajući naći zdravu venu. Naime, dugo je bolovao od limfoma zbog čega su mu vene uništene.

Hamm je osuđen zbog ubojstva Patricka Cunninghama 1987. godine. Nakon što ga je ustrijelio i ukrao 410 dolara, policija ga je ulovila, a on je priznao ubojstvo. Otad je čekao izvršenje smrtne kazne.

Njegov odvjetnik Bernard Harcourt sudu je priložio nekoliko fotografija koje pokazuju posljedice koje je izvršenje smrtne kazne ostavilo na tijelu njegovog klijenta. Vlasti su obavijestile javnost da je izvršenje Hammovog smaknuća kasnilo zbog administrativnih razloga, no njegov odvjetnik tvrdi da je pravi razlog to što ga nisu pravilno izveli te su mučili njegovog klijenta.

Već se ranije na sudu čulo da će smrtna kazna injekcijom biti teška i bolna zbog Hammovog zdravstvenog stanja. Odvjetnik pokušava doznati više informacija o tome što se događalo s njegovim klijentom u trenucima izvršenja smrtne kazne.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava poduprli su Harcourtove tvrdnje te izrazili zabrinutost da "će pokušaji da se ubrizga smrtonosni koktel u Hammove vene dovesti do boli i patnje koja se može izjednačiti s mučenjem". 

Pročitajte više