Završio sarajevski festival: Mataniću "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film

SVEČANOM dodjelom nagrada u Narodnom kazalištu zatvoren je 15. Sarajevo Film Festival. Najvećim priznanjem i "Srcem Sarajeva" za najbolji film nagrađen je film "Obični ljudi" ("Ordinary People") srpskog redatelja Vladimira Perišića, dok je u kategoriji najboljeg kratkog igranog filma slavio "Tulum" Dalibora Matanića, kojega je predstavio i na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. "Tulum" je drugi film iz Matanićeva omnibusa šest kratkih filmova na temu intima šest različitih djevojaka na šest različitih mjesta, u istome danu. Također u kategoriji najboljeg kratkog igranog filma, specijalno priznanje pripalo je mađarskom filmu "Historija avijacije" Ballnta Kenyeresa.

Za doprinos filmu i podršku razvoju sarajevskog filmskog festivala nagrađen je izvršni direktor fonda MDM Manfred Schmidt

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film žiri je dodijelio Draganu Nikoliću za "Caviar Connection", a specijalna nagrada Sarajevo film Festivala u ovoj kategoriji uručena je Rumunju Andreju Dascalescu za film "Konstatin i Elena". Žiri na čelu s glumicom Mirjanom Karanović nagradu "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca dodijelio je Velji Popoviću za film "Obični ljudi", dok su nagradu za najbolju glumicu podijelile Aggeliki Papoulia i Mary Tsoni za film "Očnjak" ("Kynodontas"). Isti film režisera Yorgosa Lanthimosa dobio je i Specijalnu nagradu žirija te je jedan od najnagrađivanijih na 15. sarajevskom festivalu.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra predstavio je ovogodišnjeg dobitnika specijalne nagrade "Srce Sarajeva". Nagradu, koja se dodjeljuje za doprinos filmu i podršku razvoju sarajevskog filmskog festivala, dobio je izvršni direktor fonda MDM Manfred Schmidt, a nagradu za ljudska prava dobio je Marko Mamuzić za film "Vrela Krv". Svečanoj dodjeli su prisustvovale i najveće zvijezde ovogodišnjeg festivala, Gillian Anderson i Mickey Rourke. Film "Hrvač" koji je Rourkeu vratio staru slavu, prikazan je nakon dodjele nagrada, a kraj filma je označio i kraj 15. sarajevskog festivala na kojemu su filmoljupci od 12. do 20. kolovoza imali priliku pogledati 232 igrana, dokumentarna i animirana filma, iz čak 53 zemlje.

Pročitajte više