Zbilja biste se trebali izuti kad uđete u kuću, a razlog je prilično gnjusan

Foto: Instagram

SKIDANJE cipela kad uđete u nečiju ili svoju kuću smatra se pristojnošću, no postoji mnogo bolji razlog zašto biste se trebali izuti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Houstonu tvrde da vam gosti koji se ne izuvaju mogu stvoriti problem s proljevom.

Naime, cipele su pune štetnih bakterija koje se "prikače" za njih tijekom hodanja, s potom se razmnožavaju i pire po podovima i tepisima kuća. Dovoljno je da dotaknete zaražene površine i mogli biste završiti na toaletu i satima se mučiti s probavnim problemima.

"Zanimljivo je koliko ljudi hodaju svakog dana i da cijelo to vrijeme sa sobom vučemo bakterije i viruse", rekao je autor studije Kevin Garey.

S timom istraživača proučavao je prevalenciju bakterije Clostridium difficile, koja uzrokuje infekciju crijeva i proljev, a najsnažnije pogađa ljude koji su nedavno bili na liječenju antibioticima. Pokazalo se da se ta bakterija nalazila na 26,4 posto ispitanih potplata cipela. Količina bakterija s cipela je zapravo trećina količine koju se može naći na podovima wc-a i kuhinjskim plohama, piše Wall Street Journal.

Ovo istraživanje uslijedilo je nakon što je sveučilište u Arizoni utvrdilo da se na potplatima cipela nalazi 421 tisuća bakterija. 

Pročitajte više