Zbog Baby Lasagne danas trebaju pasti ostavke na HRT-u

Foto: Marko Prpic/Pixsell

Čekala sam ovaj dan od kraja devedesetih i prvih sjećanja na Euroviziju. Otkad je Doris pred refren skinula bijeli veo u Jeruzalemu i otkad se pjesma spojila s nebom. Otkad je Dana International umalo izgubila pobjedu jer je rođena kao muško. Otkad je Aleksandar Kostadinov njemačku pjesmu 1999. komentirao rečenicom: "Bili su ovo Turci iz Njemačke… Odnosno Nijemci…"

Strpljivo sam čekala, kao i svi ostali eurovizijski čudaci naše domovine.

Kao što se čeka titula Hajduka, kao što se čekaju novi Paninijevi albumi, kao što se čekaju finala Lige prvaka i Svjetska prvenstva - fanovi Eurosonga u Hrvatskoj i moja malenkost čekali smo da se dogodi ovaj trenutak i da kažemo:

Ljudi, imamo pjesmu!

Imamo pjesmu koja bi mogla pobijediti na Eurosongu!

Fantastična pjesma, fantastična priča i fantastičan Baby Lasagna

No, to neće ići baš lako. Pjesmu je HRT prvo odbacio, a onda su Baby Lasagni pokvarili sve što se pokvariti mogli i srećom - nisu mogli puno. Baby Lasagna je na Doru upao kao rezerva kada je u siječnju ove godine od natjecanja odustala Zsa Zsa. Imao je manje vremena od ostalih da pripremi spot, nastup i, što je najvažnije -  da sam sebe pripremi za fizički zahtjevnu koreografiju koju je izveo.

Ipak, pomeo je konkurenciju. 

Dok smo hrvatski eurovizijski čudaci i ja prije nekoliko tjedana tonuli u san slušajući pjesme za Doru na radiju HRT-a, predali smo se suzama i snu već nakon desete.

Baby Lasagna nas je probudio iz popodnevne drijemke i izgledalo je kao da se ostvaruje stoljetni san onih koji ne gledaju nogomet - pobjeda na Euroviziji. Pjesma je istog trenutka postala viralna, Hrvatska je skočila na treće mjesto eurovizijskih kladionica, a Lasagna je i prije pobjede na Dori postao europska zvijezda.

Baby Lasagna nam je prvo pružio sjajnu pjesmu i vokal, zatim nam je servirao svoju karizmu koje ima točno onoliko koliko ima čovjek koji je pobjednik Eurosonga, a onda nas je sve skupa zakucao fantastičnim spotom.

Ovaj dečko ima sve

Natjecatelj Eurosonga, kao što smo više puta pisali na Indexu, ima uvjete koje mora ispuniti da bi zasjao na vrhu, ali mu nitko ne može dati recept za to. Recept je - dati recept koji upali samo jedne godine.

Eurosong je kao neka ogromna slavljenička torta koja 2023. godine ima savršen okus, a već 2024. godine, napravljena po istom receptu, nema ni okus ni miris i postaje smiješna za onog tko gleda i kuša.

Baby Lasagna je izuzetno karizmatičan izvođač, izuzetnih vokalnih sposobnosti, s izuzetno dobrom pjesmom i s izuzetno dobrom pozadinskom vibrom.

On je nova generacija eurovizijskih izvođača koji ne odaje dojam da ga baš boli tuki za Eurosong, on se ne dodvorava predrasudi o Eurosongu koja je ukrašena šljokicama i pop prizvukom i on nije lik koji je s nama 1999. gledao Doris i njezin veo i maštao da će jednog dana pobijediti na Eurosongu.

On je iznad svakog prošlogodišnjeg recepta i ima novi. I svi kužimo da će ta torta biti među najboljima ove godine.

Na eurovizijskoj sceni će zablistati, ali će možda biti kasno

No, Baby Lasagna je genijalan samo kad sam radi svoj posao, stoga je sve ono što je napravio prije nego što se upetljala nacionalna televizija bilo savršeno. Sjajan nastup su skršili grozni kadrovi i u polufinalnoj  večeri, grozan zvuk i osvjetljenje za kakvo se u paralelnom svemiru zove policija.

Istina, Baby Lasagna će zablistati u produkciji koju imaju Šveđani, ali će tada možda biti kasno.

Kadrovi s Dore koji izgledaju kao da ih je snimala svadbena kamera naredna tri mjeseca će obilaziti Europu i tu više pomoći nema. Odavno je prošlo vrijeme kad se pobjednik Eurosonga birao te jedne subote u svibnju.

Pobjednik će se birati naredna tri mjeseca na YouTubeu, Instagramu i TikToku (jer je godina Gospodnja 2024.), a Europa će gledati ono što joj je HRT snimio. Izvođač na Eurosong niti ide niti tamo pobjeđuje sam - njemu treba televizija koja će se pobrinuti da od njega izvuče maksimum, jer je Baby Lasagna  sve ono i samo što on treba biti na Dori - autor i izvođač. 

Da je Baby Lasagna sinoć imao produkciju kakvu rade Šveđani ili barem Srbi i da je HRT na vrijeme prepoznao pjesmu dogodine bismo se svi brinuli kako će HRT organizirati Eurosong u Zagrebu.

Državna televizija kao da zaboravlja da je Dora isključivo televizijski događaj i da sve mora biti prilagođeno doživljaju televizije, Instagrama i TikToka jer se tamo rađa i bira pobjednik. Nikog, ali baš nikog ne zanima kako je to izgledalo onim nesretnicima u publici.

U arhivi nacionalne televizije, doduše, nalazi se samo sedamdeset Eurosongova, pa možemo razumjeti kako ga njihovi režiseri, majstori fotografije, zvuka i kamere nikad nisu pogledali.

HRT, što se čeka? Ekipa koja je ovo stavila u rezervu ostaje na poslu? 

Kao što sam, evo, tristo puta rekla, ekipa s HRT-a koja bira pjesme koje će hrvatska javnost čuti na Dori Baby Lasagnu stavila je u rezervu i skratila mu vrijeme da se pripremi za nastup. Ekipa koja bira pjesme ispred ovog gospodina stavila je 24 dosadnjakovića od kojih je trebalo izabrati najmanje zlo.

Baš onako kako se radilo proteklih nekoliko godina.

Dakle, pjesma koja je imala  (i još uvijek ima) potencijal postati najveći hrvatski eurovizijski uspjeh prvo je bila odbačena, a onda su je skoro pokvarili majstori zvuka, svjetla, fotografije i kamere.

Da ne zaboravimo dodati da se više tonova pogodilo 2002. godine na festivalu Djeca pjevaju hitove u Livnu nego na sve tri večeri nacionalnog natjecanja za pjesmu Eurovizije.

Tko zna koliko smo puta mogli pobijediti na Eurosongu

Nemoguće je, za kraj, ne zapitati se - tko je sve proteklih godina završio kao rezerva HRT-ovih eurovizijskih stručnjaka? Koliko je nekadašnjih Baby Lasagna zauvijek odbačeno da bismo slušali Miju Dimšić ili kćer bivšeg hrvatskog premijera?

Koliko je genijalnih autora i izvođača bilo toliko obeshrabreno stručnim uhom HRT-a da se nakon natječaja više nikad nisu prijavili niti su ikad poslije išta više snimili?

U civiliziranoj zemlji šef Dore i čitava ekipa koja je radila na njoj danas bi od srca čestitali velikom gospodinu Baby Lasagni i pred cijelom glazbenom industrijom dali ostavku. Pozvali bi da se sastavi nova ekipa koja će u budućnosti Lasagnu prepoznati već na dječjem festivalu. Ako ne postoji takva ekipa u našoj zemlji, u pomoć bi se zvala ekipa iz drugih zemalja.

Kod nas se to neće dogoditi.

Šefovi Dore i čitava ta ekipa danas će se okititi Lasagninim lovorikama kao da su ga odlučili ubaciti u program na prvo slušanje. Kao da su eurovizijskog Modrića doveli sa seoskog pašnjaka, a ne uveli u igru kad su se polomile druge noge i prokrvarile uši svakog zdravog čovjeka ove zemlje. Kao da su od njega tonom, zvukom, fotografijom, kadrovima i produkcijom izvukli maksimum.

Žao mi je što fantastični Baby Lasagna nije imao više sreće i što mu je priliku života možda upropastila televizija koja ga je trebala odvesti do pobjede na Eurosongu.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više