Zbog dana žalosti zabranili zabavni program i ukinuli HRT, a B92 emitira seriju "Dolina sunca"

Budući da je u nedjelju preminuo srpski patrijarh Pavle, u Srbiji je proglašeno tri dana žalosti. Odlučeno je tako da se i televizijski program prilagodi trodnevnoj žalosti, a RRA (Republička radiodifuzna agencija) navela je da su sve televizijske i radijske postaje dužne na dan proglašenja žalosti emitirati odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegova obilježavanja.

Programsku shemu treba uskladiti pa je u skladu s tim zabranjeno i emitiranje narodne i zabavne glazbe. U skladu s tom odlukom blokirani su i HRT, OBN te MTV, jer je i kablovska televizija odlučila djelovati u skladu s odlukom RRA. Iz Radiodifuzne agencije javljaju da oni nikome ne zapovijedaju, već daju obećavajuće upute. Jedna čitateljica iz Beograda tada nam se javila, ogorčena jer je prisiljena tugovati bez osobne odluke te ne može pratiti zabavni program.

Navodi i kako je očigledno da voditelj Porfirije, član RRA, "na najgrublji mogući način zloupotrebljava smrt patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla, kako bi konačno građanima Srbije onemogućio gledanje onih medija koji nisu po njegovoj volji". Na Indexovom forumu požalili su nam se brojni građani Srbije koji su žalosni što su ostali bez HRT-a.

Iako je jasno da su dani žalosti te treba poštivati odluke, neobično je to što se ni sami susjedi ne mogu dogovoriti kako iste odluke provoditi. Iako su zabranjeni zabavni sadržaji i televizije iz susjednih država koje prenosi kablovska, nije nam jasno zašto se na postaji B92 serija "Dolina sunca" redovno prikazuje u jutarnjem i večernjem terminu, tijekom ovih nekoliko dana žalosti. Odluka nikako nije jasna jer su sapunice također vid zabavnog programa.

Pročitajte više