Zbog epizode Pokemona stotine djece završile su u bolnici. Nikad više nije prikazana

Foto: Press

Znanstvenici su možda otkrili zašto su stotine djece hospitalizirane nakon gledanja epizode Pokemona iz 1997.

Popularni anime prvi je put objavljen 1997. u Japanu i još uvijek je omiljen među djecom diljem svijeta. No postoji jedna epizoda koje se mnogi ne sjećaju, pod nazivom Dennō Senshi Porygon. Epizoda je emitirana 6. prosinca 1997. i nikada više nije prikazana.

Naime, nakon emitiranja epizode više od 600 djece hitno je prebačeno u bolnicu unutar sat vremena nakon emitiranja. Djeca su tvrdila da imaju razne simptome uključujući grčeve, mučninu i povraćanje, a čudna bolest brzo se proširila zemljom.

U to je vrijeme zaključeno da je baraža crvene i plave stroboskopske rasvjete u sceni kada Pikachu lansira jedan od svojih visokooktanskih električnih izljeva uzrok iznenadnog napadaja bolesti kod djece. Sljedeći dan TV Tokyo izdao je ispriku i obustavio seriju. U danima koji su uslijedili nakon emitiranja epizode nevjerojatnih 12.700 djece bilo je u pogođeno neobičnom bolešću.

Uslijedila je četveromjesečna istraga, no istražitelji nisu pronašli očit uzrok simptoma kod djece pa su se Pokemoni vratili na ekrane. S obzirom na to da su prethodne epizode sadržavale scene slične onoj o kojoj je riječ, a nisu izazvale nikakve probleme, istražitelj paranormalnog Benjamin Radford i sociolog Robert Bartholomew odlučili su detaljnije istražiti stvar.

Uzrok je masovna histerija?

U studiji iz 2001. Radford i Bartholomew primijetili su da je nekoj djeci koja su bila hospitalizirana nakon gledanja epizode dijagnosticirana fotosenzitivna epilepsija, no većini nije. Imajući to na umu, zaključili su da je masovna histerija uzrok simptoma kod djece.

"Mnogi dječji simptomi nisu imali prepoznatljivu organsku osnovu, a osim provjerenih slučajeva napadaja, prijavljeni su simptomi bili minorni i kratkotrajni, a žrtve su gotovo isključivo bila školska djeca u ranoj adolescenciji i tjeskoba zbog dramatičnih medijskih izvješća o prvom valu prijava bolesti bila je evidentna", napisali su.

"Medijska izvješća i publicitet raspiruju histeriju kako se vijesti o bolesti šire, usađujući ideju ili zabrinutost u zajednicu dok učvršćuju i potvrđuju istinitost bolesti za prve žrtve", dodali su. Oko 700 djece prvobitno je hospitalizirano u večeri emitiranja programa i sljedećeg dana, a broj se popeo na više od 12.000 nakon što su japanske novinske kuće objavile incident.

"Epizoda je dominirala japanskim vijestima. Japanska djeca koja nisu čula za svoje vršnjake iz vijesti ili od svojih roditelja doznala su za to tog jutra kada se o napadima pričalo u školskim dvorištima. Jednom kada su djeca imala priliku čuti panične izvještaje o onome što se dogodilo putem masovnih medija, svojih prijatelja i škola, broj djece za koju je sljedeći dan prijavljeno da su bila inicijalno pogođena porastao je za 12.000", zaključili su.

Nakon svojih otkrića, njih dvojica su upozorili da bi nas preveliko oslanjanje na masovne komunikacije moglo dovesti u opasnost od budućih izbijanja masovne histerije.

Pročitajte više