Zbog incidenta "Disney" diže ruke od najnovijeg Gibsonovog filma?

PREMA "dobro obaviještenim" izvorima holivudski studio "Walt Disney" se posljednjih tjedana počeo "diskretno raspitivati" među konkuretnskim filmskim kućama koja bi od njih bila voljna kupiti distribucijska i druga prava na "Apocalypto", povijesni spektakl Mela Gibsona koji bi trebao imati premijeru krajem godine.

"Apocalypto" se smatrao jednim od najrizičnijih i komercijalno najneisplativijih holivudskih filmova, s obzirom da mu se radnja događa u Srednjoj Americi stoljećima prije dolaska bijelaca, a svi dijalozi su na jeziku drevne civilizacije Maja.

Gibson je već ranije na sličan način tretirao Novi zavjet u "Pasiji", jednom od rijetkih filmova snimljenih na aramejskom jeziku.

Međutim, s obzirom da ovaj film ne direktno korespondira s vjerskim osjećajima svoje potencijalne publike, većina holivudskih analitičara vjeruje da će "Apocalypto" doživjeti komercijalni fijasko. Dodatni poticaj "Disneyu" da digne ruke od "Apocalypta" je i najnoviji skandal vezan uz Gibsonovo pijanstvo i antisemitski ispad, koji je u Hollywoodu i šire izazvao javne pozive na bojkot Gibsona i svih njegovih filmova.

Kao tvrtka za koju se vjeruje da je najbliža tome da prihvati "Disneyevu" ponudu spominje se kanadski "Lions Gate", čija je specijalnost distribucija politički kontroverznih i na drugi način "problematičnih" filmova kao što je "Dogma" Kevina Smitha i "Fahrenheit 911" Michaela Moorea.

D.A.

Pročitajte više