Zbog jednog Zagrepčanina na rajskom otoku u Kambodži svi obožavaju ćevape

Foto: Privatni album

MLADI diplomirani ekonomist Davor Jelačić (33) je prije tri godine iz Zagreba otišao turistički na odmor u Kambodžu i tamo ostao do današnjeg dana.

Zaljubio se u život na rajskom tropskom otoku Koh Rongu i odlučio se tamo preseliti. Ubrzo je počeo raditi za jednu kambodžansku tvrtku koja ima hotele, restorane i proizvodi električnu energiju, a usred pandemije koronavirusa, kada je većina ugostitelja stavila ključ u bravu, otvorio je restoran i bar na plaži iz svojih snova, i to ne bilo kakav, već balkanski.

"Na otoku je prije covida bilo oko 90% poduzetničkih projekata, dakle hotela, resorta, restorana i barova u vlasništvu ljudi iz Europe, no zbog pandemije sve se promijenilo i 80% poduzetnika je bankrotiralo. Tako sada sve prelazi u kineske ruke. Ukratko, na tržištu nekretnina te poslovnih projekata dolazi do velike ponude, a malo je potražnje. Naravno, zbog toga su pale cijene pa se otvaraju brojne mogućnosti za ulazak na tržište", priča nam Davor, kojeg je vaša novinarka upoznala na Koh Rongu jer na tom otoku, čim izgovoriš Croatia, svi, čak i turisti, automatski oduševljeno poviknu: "Davor!"

Ono čega Davoru ni tada nije manjkalo i zbog čega ga svi tamo cijene je marljivost i motivacija te želja da nešto stvori.

"Iako cijela ova situacija s koronavirusom nikome nije išla na ruku, ako se želi uspjeti u ovo vrijeme, treba raditi više nego inače", tvrdi Davor, čiji se restoran nalazi na plaži White Beach, a kuhari i konobari su mahom Kambodžanci koji su sada postali vješti ćevabdžije i već su pomalo srasli s mirisom balkanskog roštilja. Davor namirnice nabavlja poprilično zanimljivim i nesvakidašnjim kanalima te ih doprema brodom na svoj mali otok. Restoran nudi kombinaciju balkanskih delicija, najviše jela s roštilja kao što su ćevapčići, kobasice i pljeskavice, uz koje, naravno, idu kajmak, ajvar i urnebes te azijsko povrće jer Kinezi vole kombinirati kvalitetno meso s azijskim povrćem, kao što su bok choi, gai lan i kang kong... Tako su svoju Novu godinu, odnosno ulazak u godinu bivola, kineski turisti na Koh Rongu ove veljače proslavili uz dim balkanskog roštilja i ćevapčiće koji su se topili u kajmaku, a oduševljenje, kaže Davor, nije izostalo.

"Moji prijatelji Kinezi su već imali priliku jesti ćevape jer izgleda da netko naš ima balkanski restoran na sjeveru Kine, tako da im to nije bilo neko otkriće, no istovremeno su mislili da je feta sir tofu. Razmišljam i da uvedem dostavu hrane jer Kmeri s druge strane otoka žele naručivati ćevapčiće. Sviđaju im se jer im ih je jednostavno jesti. Naime, oni ih jedu kao nekakav finger food. S druge strane, Azijati baš ne vole kajmak jer im je previše intenzivnog mirisa i okusa", kaže  Davor, koji, zahukta li se posao, namjerava ponudu proširiti i nekim drugim balkanskim specijalitetima.

"Na ovom prekrasnom rajskom otoku često se zaželim domaće hrane, teško da ću stati na ovome, sljedeći projekt su mi zagrebačke štrukle, a razmišljam i o punjenim paprikama te o sekeli gulašu", kaže te dodaje da je svjestan poslovnog rizika u koji se upustio budući da se ne zna koliko dugo pandemija još može potrajati.

"Sada, kada je najteža situacija, odlučio sam otvoriti restoran i bar jer si to zbog pada cijena u ovom trenutku mogu priuštiti. Prije lockdowna poziciju na kojoj se nalazi restoran gledao sam kao neostvariv san. No, evo, ni godinu dana kasnije imam restoran i bar na tropskoj lokaciji iz sna i prodajem balkanske delicije. Nije lako, no volim raditi pa i ne strahujem zbog toga što će budućnost donijeti", zaključuje Davor koji se ovog tjedna zbog iznenada povećanog broja oboljelih od koronavirusa našao među rijetkima koji su ostali na otoku. Naime, zbog novih i do sada najstrožih mjera ukinute su i brodske linije koje spajaju Koh Rong s kopnom i tako će, najavljeno je, biti naredna dva tjedna.

"Morao sam na kopno u hitnu nabavku riže i drugih namirnica da imam što jesti dok nam ne ukinu karantenu. Imam osjećaj da sam skoro sam na otoku. Priroda je prekrasna pa ću se fokusirati na to da ovu situaciju, koja me potpuno iznenadila, iskoristim kao predah, malo odmorim i pripremim teren za dalje", kaže optimistično Davor.

Pročitajte više