Zbog njega Hrvatice prate meteorologiju: Upoznajte najzgodnijeg hrvatskog meteorologa

Foto: Privatni album

IVAN ŠOLIĆ iz Sutina kraj Muća ovih je dana jedna od najtraženijih osoba u Hrvatskoj. Naime, baš sve zanima kako glasi vremenska prognoza Malog Vakule, kako su ga prozvali još kao srednjoškolca, te vidi li on kraja ovim paklenim vrućinama koje haraju Hrvatskom.

Njega je, moglo bi se reći, proslavio snijeg u Splitu 2009. godine. Tada je u splitskom studiju emisije "Dobro jutro, Hrvatska" najavio veliko snježno nevrijeme u Splitu. Imao je samo 16 godina i malo tko mu je vjerovao. No, snijeg je pao, a za Šolića su nakon toga znali svi.

"2009. godine kad sam prognozirao snijeg u Splitu, zvali su me luđakom, a kad je pao praktički su me nosili na ramenima kroz grad. To je takav mentalitet", priča Šoki, kako ga prijatelji zovu.

On je kao srednjoškolac provodio dane, a kaže i noći, u Pomorskom meteorološkom centru Split učeći čitati sinoptičke karte. 

Sudjelovao je i u znanstveno-obrazovnom programu Globe pod pokroviteljstvom NASA-e u kojemu sudjeluje 100 zemalja i čak 20 tisuća škola iz cijelog svijeta.

"Unutar tog programa, prikupljali smo podatke na postaji Gripe i slali ih kolegama diljem svijeta", priča.

Važno je, kaže, poznavati podneblje za koje se izrađuju prognoze. Upravo zato je on tako siguran u svoje prognoze vremenskih prilika i neprilika za područje Dalmacije i Dalmatinske zagore.

"Opsjednut sam zimom, hladnoćom i snijegom. Zimi ne spavam, nego iščekujem snijeg, bure i ciklone s meteorološkim uređajima", kaže.

"Prognoza je najtočnija unutar 72 sata", pojašnjava.

"Svakim ranijim danom, vjerojatnost njezine točnosti znatno opada. Ništa ne daje toliko široku sliku razvoja atmosferskih prilika na nekom području kao analiza prognostičkih karata, a da bi prognoza bila kvalitetna potrebno je analizirati više prognostičkih modela, nikako samo jedan. Moji omiljeni su britanski ECMWF i UKMO, američki GFS i njemački DWD", kaže nam.

"Za prognoze me zovu svi. Političari, glazbenici, sportaši pa čak i mladenci. Često me zovu organizatori događaja iz Splita i okolice da im kažem kakvo ih vrijeme čeka na taj dan", kaže, no jednu prognozu ipak posebno pamti, onu za Hajduk, najveću ljubav njegova života, kako kaže.

"Najdraža prognoza mi je ona za 100 godina Hajduka, kad su me iz kluba zvali da prognoziram vrijeme za taj dan. Prognozirao sam vrijeme i za neka gostovanja Hajduka u drugim zemljama, ali nekako su najviše u javnosti ostale zapamćene prognoze za snjegove u Splitu, kada mi mnogi nisu vjerovali", kaže i dodaje da najradije radi prognoze za "obične" ljude kojima može pomoći što se tiče posla, poljoprivrede i sličnih stvari.

"Ako nekome moja prognoza uspije uštedjeti stotinjak kuna, ja sam presretan. Ljudima to puno znači", kaže.

"Kako mladenke reagiraju kad im kažeš da će im na dan vjenčanja biti loše vrijeme?", pitamo ga.

"Iskustvo mi je pokazalo da će one ionako napraviti i odjenuti ono što su već zacrtale tako da je prognoza tu više psihološke prirode", priča. 

"A pomaže li ti hobi kod cura? Imaš li više uspjeha kod njih otkad si postao zanimljiv medijima?"

"Opasno su se počele zanimati za meteorologiju, a često mi kažu i da vole zimu. Koliko je to istina, ne znam. Slobodan sam zadnjih godinu dana, tražim onu kojoj neće smetati što noću odlazim u lov na ciklone", šali se ovaj meteorolog čije su prognoze zainteresirale i mlađu populaciju.

Objavljuje ih na društvenim mrežama, točnije, na svojoj stranici "O VRIMENU I VREMENSKOJ PROGNOZI By Ivan Šolić-Vakula", na kojoj se okupilo oko 11 tisuća ljubitelja vremena iz cijele Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja. Uz prognoze, na njegovoj stranici mogu se pronaći i zanimljive fotografije vremenskih uvjeta koje objavljuju ljubitelji vremena iz brojnih dijelova Hrvatske.

"Začudili biste se koliko ljubitelja snijega ima u Splitu i okolici. Nije istina da svi Dalmatinci mrze snijeg", tvrdi.

Iako mu je meteorologija najveća strast, Ivan završava Šumarski fakultet u Zagrebu, smjer "Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem".

"Plemenita je to struka, taj posao treba obavljati savjesno jer on uključuje gospodarenje ekosustavom. Moramo poštovati zakone prirode. Upravo nam to i usađuju na fakultetu, mislim da Šumarski fakultet u Zagrebu što se toga tiče može stati uz bok najboljim visokoobrazovnim ustanovama u svijetu", kaže ovaj zaljubljenik u prirodu. 

Što se trenutnog vremena u Hrvatskoj tiče, kaže: "Radi se o dosad nezapamćenom toplinskom valu, a to najbolje govori i podatak da su na nekim mjestima pali i toplinski rekordi stari godinama. Vrijeme je ovih dana ekstremno i opasno po ljudsko zdravlje. Ostanite u svojim kućama, slušajte savjete liječnika i nadležnih službi i pazite na sebe. Budite ljudi, obiđite stare i nemoćne, provjerite imaju li sve što im treba... Vrhunac toplinskog vala čeka nas za vikend, a kao i svaki drugi vremenski ekstrem, i ove vrućine će zasigurno ostaviti neke posljedice".

Pročitajte više