Zbog onog što mu je učinila majka dječak iz najtužnijeg Chaplinovog filma imao je užasan život

Screenshot: Youtube

MALENI Jackie Coogan imao je samo šest godina kad je postao zvijezda nijemog filma glumeći uz legendarnog Charlieja Chaplina u filmu The Kid. 

Zbog onog što mu je učinila vlastita majka, kalifornijske su vlasti izglasale zakon o zaštiti djece glumaca i nazvale ga Cooganov zakon. 

Charlie ga je otkrio dok je dječak nastupao u Orpheum Theateru, jednom od najpoznatijih kazališta u Los Angelesu, i tada je počela njegova filmska karijera. 

Nakon što se proslavio nastupajući uz veliku zvijezdu, mali Jackie zaradio je čak četiri milijuna dolara, no od toga nije imao velike koristi jer su novac potrošili njegova majka i očuh koji su njegovo bogatstvo rasipali na luksuzan život. 

U studenom 1938. njegov bliski prijatelj Brooke Hart bio je otet i ubijen. Kad su njegovi ubojice završili u zatvoru, ljutita je rulja provalila u njihovu ćeliju, linčovala ih te objesila u obližnjem parku. Jackie, koji je tada imao 19 godina, sudjelovao je u linču. 

Samo godinu dana kasnije, u njegovom je životu uslijedila velika tragedija. Njegov otac i najbolji prijatelj, Junior Durkin, poginuli su u teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Jackie bio jedini preživjeli. 

Kad je napunio 21 godinu, otkrio je da su njegova majka i očuh spiskali većinu njegovog zarađenog novca te je za financijsku pomoć morao moliti Charlieja Chaplina. 

Nakon tužbe protiv majke i očuha, dobio je tek manju količinu novca, ali je legalna bitka privukla toliko pozornosti da je 1939. u Kaliforniji donesen novi zakon čiji je cilj bio zaštititi dječje zvijezde. 

Taj je zakon osigurao da se 15 posto dječje zarade mora izdvajati na stranu, a taj iznos djeca mogu koristiti nakon što postanu punoljetna.  

Pročitajte više