Zbog onog što su zagrebački maturanti napravili 1949., komunistička vlast kaznila je ravnatelja

Screenshot: Rumble

S NORIJADOM pred vratima, svojeg školovanja i mature prisjetio se i simpatični B razred bivših učenika Klasične gimnazije generacije 1949. koji i nakon 69. godine ne dozvoljavaju vremenu i životu da ih rastavi.

''Mi smo zadnji dan škole obukli kravate i dovezli se taksijima. To je za vrijeme tadašnje vlasti bilo nepojmljivo te je direktor škole snosio odgovornost zbog nas'', sjeća jedan od bivših učenika.

Veseli umirovljenici sa sjetom u očima pričaju o svojim školskim danima, a svoju povijest ispisali su i na 900 stranica knjige.

''Ja sam bila kampanjac. Malo sam učila, a poslije sam se primila posla'', priča simpatična bakica o svojim mladim danima.

U učionici su imali i predsjednika razreda Slavka Tomića, koji je bio najstariji učenik pa su ga zbog toga zvali Stari. On je nakon šest godina morao prekinuti školovanje jer su školu zauzeli Nijemci, a nakon četiri godine upisao je Klasičnu gimnaziju u kojoj je stigao u jedinoj odjeći koju je imao.

''Došao sam u školu u partizanskoj uniformi, jedinoj odjeći koju sam imao jer sam stigao iz vojske'', priča Slavko koji kaže da su ga kolege vrlo brzo prihvatile.

Bivši učenici B razreda ističu kako, unatoč političkoj situaciji, među njima nikad nije bilo podjela te su uvijek bili složni.

''Važno je to što smo uvijek voljeli i poštivali jedni druge, baš kao što je to i danas'', kažu umirovljenici koji se još uvijek sastaju svakog mjeseca nadopunjujući svoju razrednu knjigu sjećanja.

Srednjoškolci Klasične gimnazije o veselim bakama i djedovima snimili su i kratki dokumentarni film Lares Penatesque koji je prikazan na posljednjem Zagreb Film Festivalu.

Sljedeće godine proslavit će 70. godišnjicu mature, a s ovakvom poviješću, ne sumnjamo da će to biti događaj za pamćenje.

Pročitajte više