Zbog situacije u emisiji Jovane Jeremić, u Crnoj Gori zabranjen Pink TV

Foto: Instagram

U CRNOJ GORI je na šest mjeseci zabranjeno emitiranje Pink televizije zbog emisije koju vodi srpska voditeljica Jovana Jeremić, piše Nova.rs.

Ova odluka Savjeta Agencije za elektroničke medije Crne Gore uslijedila je zbog emisije Novo vikend jutro u kojoj je Jovana razgovarala s Bracom Zdravkovićem koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv. Razgovarali su o navodnim uzrocima tragedije koja se u kolovozu dogodila na Cetinju. 

"Ugrožena je privatnost žrtava i članova obitelji"

"Vijeće je zaključilo da nakladnik televizije ovim izvješćem nedvojbeno potvrđuje namjeru da na senzacionalistički i provokativan način privuče pozornost gledatelja, bez razloga ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih obitelji", objavljeno je nakon sjednice. Navodi se da je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u dijelu koji se odnosi na obavezu poštivanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

U odluci koju je Savjet donio navodi se i da "postoji kontinuitet spornog izražavanja te da je opravdano i proporcionalno da se, u cilju njegova suzbijanja i sankcioniranja, ograniči reemitiranje jutarnjeg programa u okviru TV programa Pink, Pink plus i Pink M iz Srbije".

Što se zapravo dogodilo?

Naime, voditeljica je 27. kolovoza u goste pozvala Bracu Zdravkovića, a njegovo gostovanje najavila je kao ono "u kojem će se iznijeti pravi razlog masakra, a koji se saznao od susjeda s Cetinja". Jovana je sama iznijela niz špekulacija o motivima ubojice koji je usmrtio 10 i ranio 6 osoba, nakon čega je i sam ubijen.

Braca se nadovezao pa iznosio privatne pojedinosti vezane uz obitelj, počinitelja i njegove žrtve. Špekuliralo se i o psihičkom zdravlju ubojice, a Braca je izjavio "kako je ubojica ovim činom osramotio čitav srpski narod, jer su srpski i crnogorski narod jedno".

U jednom je trenutku njihov razgovor prekinut zbog uključenja s crnogorskog primorja, a zatim se tema preusmjerila na crnogorske plaže i turiste.

Ovo nije prvi put da je u Crnoj Gori zabranjeno emitiranje Pink televizije. Savjet je televiziju Pink M sankcionirao i u veljači 2020., kada joj je dio programskih sadržaja bio ograničen na tri mjeseca zbog promoviranja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Pročitajte više