Zbog sramotne odluke Ministarstva kulture, Muzej automobila neće sudjelovati u Noći muzeja

 Foto: Facebook

MUZEJ automobila Ferdinand Budicki ove godine neće sudjelovati u manifestaciji Noć muzeja. Razlog je taj što im je već drugu godinu zaredom Ministarstvo kulture odbilo sve programe te nisu dobili niti jednu kunu potpore.

"Noć muzeja je manifestacija koju sponzorira Ministarstvo kulture, a s obzirom da svake godine imamo izvrsnu posjećenost te na samu Noć muzeja kod nas dođe od 10 do 15 tisuća ljudi, očekivali smo da će se to nekako evaluirati i vrednovati, no nažalost do toga nije došlo. Ove godine, kao i prošle, Ministarstvo je odbilo sve naše predložene programe: tisak muzejskog kataloga, brošura i depijana, organizaciju Noći muzeja, edukativno-tehničke dječje igraonice u prostoru Muzeja, organizaciju velike otvorene izložbe na Zrinjevcu i tematske izložbe u prostoru Muzeja te smo zbog toga odlučili odustati od sudjelovanja u Noći muzeja", rekao je za Index voditelj Muzeja automobila, Valentino Valjak.

Ministarstvo kulture na godišnjoj je razini pomoglo Muzeju automobila 2013., 2014. i 2015. godine s iznosima od 30 tisuća kuna, no prošle godine odbili su im dodijeliti sredstva, što se ponovno dogodilo i ove godine.

"Mi smo udruga građana, radimo volonterski, nismo poput ostalih muzeja koji od Ministarstva redovno dobivaju potpore od po 100 tisuća kuna, a neki godišnje, sa svih strana, dobiju iznose i do milijun kuna. Kao Muzej koji nema financijsku potporu Ministarstva kulture i koji se održava volonterskim radom članova udruge nismo više u mogućnosti besplatno primiti toliko velik broj posjetitelja", kaže Valjak.

"Zbog svega toga nismo htjeli podržavati manifestaciju u kojoj nas posjeti 15 tisuća ljudi, a to nitko ne vrednuje. Radije ćemo iskoristiti tu jednu noć kada smo svima zanimljivi da skrenemo pažnju na sramotne odluke Ministarstva", zaključio je.

Vrata Muzeja automobila 27. siječnja, kada se održava Noć muzeja, bit će otvorena i ulaz će biti moguć uz kupljenu ulaznicu. Besplatan ulaz imat će osobe s psihofizičkim oštećenjima, hrvatski branitelji i umirovljenici.

Pročitajte više