Zebra u Malmöu, pred nastup Izraela na Eurosongu, obojana u palestinske boje

Foto: Instagram

Jedan pješački prijelaz u širem centru Malmöa obojen je tijekom noći na četvrtak u boje palestinske zastave. Odgovornost za ovu akciju preuzeo je ljevičarski pokret Skiftet koji se protivi izraelskim napadima na Gazu. U obrazloženju je Skiftet naveo da se radi o podsjećanju na rat u Gazi i iskazu prosvjeda što se zastava Palestine ne smije unijeti unutar Malmö Arene tijekom Eurovizije.

“Znamo da stanovnici Malmöa i televizijski gledatelji ne žele da se zabava pretvori u propagandnu večer. Zato smo se odlučili na ovo kao čin otpora za Gazu”, stoji u priopćenju Skifteta. Gradske vlasti ovaj potez smatraju vandalizmom koji ugrožava sigurnost prometa i kažu da će ukloniti boju u najkraćem mogućem roku.

Palestinska je zastava u četvrtak, kada na Euroviziji nastupa i izraelska predstavnica Eden Golan, osvanula i na tornju jedne tvornice konditorskih proizvoda u Malmöu. Švedska policija očekuje da će se na prosvjedima protiv izraelskog nastupa na Euroviziji u četvrtak popodne u Malmöu okupiti oko 30.000 ljudi, a najavljeno je i manje proizraelsko okupljanje.

Pročitajte više