SRETNU 2021. ŽELI VAM INDEX

Želimo vam običnu godinu punu običnih stvari poput grljenja, putovanja, koncerata...

Foto: Index

KAKO uopće započeti novogodišnju čestitku nakon godine kao što je ova? Da se razbacujemo dubokim citatima, savjetima vezanim za dočeke ili nekim šatro simpatičnim forama o novogodišnjim odlukama?

Ovo jednostavno nije godina za takve gluposti.

I daleko od toga da bismo u ovom trenutku trebali biti mrtvi ozbiljni i da bi čestitka trebala biti u potpunosti lišena vedrine i optimizma, ali prilično smo sigurni da govorimo i u vaše ime kad kažemo da svi želimo da 2020. što prije završi.

Istina, to nam vjerojatno neće poći za rukom, ali najiskrenije želimo što prije zaboraviti 2020. sa svim njezinim pandemijama, zatvaranjima, strahovima, tjeskobama, krizama, statistikama, samoizolacijama, karantenama, teorijama zavjera i potresima.  

Dakle, što se želja tiče, za početak želimo da 2020. što prije odjebe.

Nakon toga možemo se prebaciti na pokušaj optimizma.

Što se 2021. tiče, bit ćemo skromni - jako skromni

Primjerice, želimo da u 2021. bude manje "povijesnih trenutaka". Pokušali smo. Priznajemo, zanimljivo je i dramatičnih obrata nije nedostajalo, ali bit ćemo potpuno iskreni i reći da nam se nije nimalo svidjelo. Nećemo imati apsolutno nikakve zamjerke ako 2021. bude neopisivo obična godina. Možda i malo dosadna. Želimo da bude obična godina prepuna običnih stvari kao što su putovanja, odlasci na koncerte, sjedenje u kinodvoranama, grljenje, rukovanje, držanje za ruke i odlasci u trgovine bez potrebe da se nasred pokretnih stepenica sjetite da vam je maska ostala u stanu ili u autu.

Dakle, obične, dosadne stvari.

Samo što manje "povijesnih trenutaka". Svjesni smo da će takvih trenutaka biti i u to nema nikakve sumnje jer ako nas je 2020. bilo čemu naučila, onda je to da nas 365 dana može iznenaditi s 365 sranja, ali ako je ikako moguće, neka iduća godina smanji doživljaje s dramama.  

Isto tako, želimo da svi pronađete dovoljno snage za ono što je pred nama. Ne znamo što je to i s obzirom na okolnosti, možda je i bolje da ne znamo, ali u jedno smo sigurni - i to će završiti.

I to je to. Kao što smo obećali, nismo pretjerivali i to je sve što se novogodišnjih želja tiče. Skromni smo.

Nadajmo se da će se malo dobrote i solidarnosti proširiti i na ostatak godine

Možda za kraj ne bi bilo loše spomenuti ovo što se događalo u samom finišu godine jer u svim ovim užasnim, tužnim, obeshrabrujućim i teškim događajima i nesreći koja je pogodila Petrinju, Sisak i okolna sela pronašli smo tračak nade i dokaz koliko dobri možemo biti kada se ujedinimo i radimo na istom cilju. Znali smo to oduvijek i, da, zvuči patetično i ima taj "We Are The World" prizvuk, ali prečesto to zaboravljamo i možda ne bi bilo loše da s upravo tom energijom uđemo u iduću godinu. Ako je imalo istine u onoj da će vam godina biti kao prvih par dana, nadajmo se da će se malo te dobrote, solidarnosti, nesebičnosti i spremnosti da jedni drugima, neovisno o svemu, pomognemo kad je najteže - proširiti i na ostatak godine.

To bi bilo fenomenalno.

Pročitajte više