Želite se vratiti u djetinjstvo? Idealna je prilika da to učinite

Foto: Press

VIDEO IGRE nikada nisu izgledale bolje. Ne samo da će vas uvući odličnom grafikom i sasvim pristojnom VR tehnologijom već će vas i emocionalno involvirati i oduševiti odličnom atmosferom i pričama koje su često bolje nego u filmovima.

Za par tisuća kuna dobit ćete iskustvo o kojem ste sanjali kao klinac, a iz godine u godinu situacija postaje sve bolja.

I što mi radimo u zlatnoj eri video igara? Vraćamo se u prošlost. Radi li se o najobičnijoj obijesti ili nepopravljivoj nostalgiji, nije bitno. Retro su iznimno popularne, a tržište je prezasićeno retro konzolama u minijaturnom izdanju. Ovo su samo neke od njih koje će iduće godine doživjeti veliki comeback.

Ataribox

Ekipa iz Atarija u jednom periodu u povijesti dominirala je tržištem video igara. Preciznije, bili su velesila sve do velikog kraha 1983. kada je sve otišlo kvragu. Zloglasni "E.T." pokopan je na smetlištu, a s njim i imidž konzolaškog giganta. Prije 20 godina izbacili su Atari Jaguar, a o popularnosti konzole dovoljno govori činjenica da je ovo vjerojatno prvi puta da ste čuli za Atari Jaguar.

Uglavnom, iduće godine stiže Ataribox. Iako bi vam 250 dolara (opravdano) moglo zazvučati kao prilično perverzna cifra za još jedno jahanje na valu nostalgije, iz Atarija poručuju da se radi o uređaju koji će vam omogućiti da uživate i u klasičnim, ali i modernim naslovima, streaming servisima, aplikacijama, društvenim mrežama, surfanju i slušanju glazbe.

Neki smatraju da će se raditi o još jednoj velikoj katastrofi za Atari dok drugi vjeruju da postoji mjesto za još jednu retro konzolu.

NES Classic Edition

Nintendo je zaključio da simpatična mini konzola ima dovoljno fanova pa će se vratiti i iduće godine. Štoviše, vraćaju se i NES CE i SNES CE. Naime, NES je buknuo i čak se kratko prodavao bolje od PS 4 i Xbox One.

Uglavnom, NES košta 60 dolara i dolazi s 30 klasika kao što su The Legend of Zelda i Super Mario Bros. dok SNES košta 80 i ima 21 igru (Super Mario World, Super Mario Kart i mnoge druge).

Nintendo zapravo nije očekivao da će konzola biti toliko popularna pa svi oni koji se nisu uspjeli dokopati svog primjerka, to će moći učiniti iduće godine.

Ultimate Portable Game Player

Priča o retro konzolama ne bi bila potpuna bez Sege koja ima čak tri nove retro konzole: Sega Genesis Flashback, Classic Game Console i najzanimljiviji Ultimate Portable Game Player.

Potonji dolazi s ugrađenom selekcijom čak 85 najpopularnijih naslova za Sega Genesis i Mega Drive. No, ako vam ovih osamdesetak klasika nije dovoljno, možete dodati i vlastite igre putem SD kartice. Budući da je Nintendo Switch malo promijenio način na koji tržište funkcionira i Sega je učinila isto pa svoj UPGP možete spojiti s TV-om pomoću kabla i prijenosnu jedinicu koristiti kao kontroler.

Uglavnom, cijena od 80 dolara sasvim je pristojna za uređaj ove vrste.

THEC64 Mini

Lista ne bi bila potpuna da se na njoj ne nalazi i mnogima omiljeni Komodorac. Baš kao i u slučaju ostalih na listi i C64 Mini dolazi u minijaturnoj varijanti te 64 naslova među kojima su i neki klasici kao što su Impossible Mission, Armalyte, Paradroid i California Games.

U paktu se nalazi joystick, HDMI kabel i USB kabel za punjenje. Tu su još i dva USB ulaza za one koji žele spojiti dodatni joystick i tastaturu (za slučaj da želite i malo programirati ili čak napraviti vlastitu igru).

Cijena je 70 dolara i u prodaji bi se trebao pojaviti iduće godine. Budući da se radi o još jednom Indiegogo projektu, vidjet ćemo u što će se sve pretvoriti.

Super Nt

SNES je bio i ostao zvijer. Svaki klinac osamdesetih i devedesetih želio ga je u svom domu, a sretnici koji su ga imali, imali su i jako puno prijatelja koji su im dolazili u posjet. Uglavnom, tvrtka Analogue odlučila je oživjeti legendu, a njihov će uređaj izaći u veljači 2018. i omogućiti vam da zaigrate više od 2200 naslova za SNES i Super Famicom na 1080p. U slučaju da negdje na tavanu imate i stare kontrolere, bilo bi dobro da s njih skinete prašinu jer ne dobivate kontrolere (što je suludo).

Što se dizajna tiče, izgleda odlično, a ako poželite zaigrati naslove bez osuvremenjenog izgleda i to vam je omogućeno. Doduše, cijena je nešto paprenija (190 dolara), ali to je i dalje jeftinije od prošlogodišnjeg Nt Minija. Jedini problem? Bežični kontroleri koji koštaju 40 dolara.

Pročitajte više