Žena (72) uzela jaknu koja je bila izložena u muzeju i prekrojila je

Foto: Google Maps

KADA je katalonski umjetnik Oriol Vilanova u Picassovom muzeju u Parizu izložio plavu jaknu nalik kuti, u džepu koje su bile razglednice s motivima Picassovih djela, vjerojatno nije ni slutio da će neki posjetitelj muzeja tu jaknu uzeti, odnijeti je krojaču i prekrojiti je da mu ljepše pristaje.

No dogodilo se upravo to, a iza tog pothvata stoji gospođa od 72 godine. Gospođa nije znala da ju je u krađi snimila kamera, pa se nakon nekoliko dana vratila na mjesto nesreće kako bi pogledala ostatak izložbe. Na njenu nesreću, tamo su se zatekli i policajci koji su skupljali dokaze. Policajcima nije ostalo ništa drugo nego, kako piše Le Parisien, kradljivicu jakne privesti pravdi.

Iste novine pišu kako je gospođa strastvena zaljubljenica u umjetnost te da je odmah priznala svoj zločin, ali je bila uporna u tvrdnji da nije znala da je riječ o umjetničkom djelu. Policija je pretražila njen dom, gdje je sporna jakna nađena, ali u pomalo drugačijem izdanju. Gospođa je dala malo skratiti rukave.

Nakon par sati ispitivanja, prenosi Le Parisien, javni tužitelj odustao je od slučaja i ženu pustio kući s usmenim upozorenjem.

"Da sam bio svjestan rizika, nikad ovdje ne bih izlagao"

Samom umjetniku ova komedija zabune nije bila nimalo simpatična. Za portal Artnet izjavio je kako je bio jako iznenađen krađom, ali se i požalio: "Radove uvijek izlažem na isti način. U drugim muzejima nikad nije bilo problema jer su tamo bili zaštitari koji su se brinuli za sigurnost."

Istaknuo je i kako su drugi muzeji osigurali radove. "Da sam bio svjestan rizika u Picassovom muzeju u Parizu, nikad ne bih izlagao ovdje", priznao je Vilanova, dodavši kako je s jaknom otuđeno i 150 razglednica.

Iz muzeja su pak portalu odgovorili kako je Vilanovi ponuđen sustav zaštite jakne, ali da je on to odbio jer tako posjetitelji ne bi mogli dodirivati jaknu i gledati razglednice, u čemu je poanta djela. Zbog toga, kaže, njegovo djelo nisu osigurali, a uvjeravaju i kako je umjetnik bio sasvim svjestan rizika od krađe umjetničkog djela za koje je jedna posjetiteljica mislila da je obična jakna

Pročitajte više