Žena iz Teksasa uskoro će vidjeti svoju 21. pomrčinu Sunca

Screenshot: YouTube

63-godišnja Teksašanka Leticia Ferrer ljubiteljica je pomrčina Sunca i tvrdi da je u potrazi za potpunim pomrčinama otputovala na svih sedam kontinenata i oceane između njih kako bi vidjela svaku od 1998. naovamo te nekoliko drugih prije toga.

Potpuna pomrčina nad Sjevernom Amerikom u ponedjeljak će povećati njen osobni rekord na 21, no ovog puta ne mora putovati daleko. Njezin dom u Farmers Branchu, na području grada Dallasa, mjesto je odakle će potpuna pomrčina biti vidljiva. Ipak, namjerava sat vremena putovati prema jugu samo kako bi uživala u nekoliko dodatnih trenutaka pomrčine.

"Ovisna sam o tom osjećaju tih nekoliko sekundi ili minuta, biti jedno sa svemirom i biti zaista prisutan i osjećati to. A tada, naravno, uvijek postoji planiranje za sljedeću (pomrčinu)", rekla je Ferrer.

"Moj se život mjeri u pomrčinama", dodala je.

Vodi podcast o pomrčinama

Ferrer štedi za putovanja i na poslu koristi pravo na godišnji odmor kako bi vidjela prirodnu pojavu za koju kaže da će joj biti treća u Sjevernoj Americi.

"Bila sam u Europi za jednu od njih. Dosad sam dva puta bila u Africi. Tri puta sam otišla u Australiju. Dva puta na Antarktiku. U Aziju sam otišla tri puta", kazala je Ferrer.

"I nekoliko oceana. Bilo ih je nekoliko, bili smo u središtu Atlantika ili sredini Pacifika. Nije bilo nigdje na kopnu", dodala je.

Ferrer je 2017. dijagnosticiran rak jajnika, no odgodila je liječenje kako bi te godine mogla vidjeti pomrčinu. Prvi suprug joj je preminuo 2010., a mjesec dana kasnije otputovala je u Južnu Ameriku.

"Gledala sam kako njegovi snovi umiru s njim, a neću dopustiti da moji snovi umru", rekla je.

Ferrer, koja vodi podcast o pomrčinama i proputovala je Teksas održavajući predavanja, kaže da se nada da će doživjeti 103. godinu kako bi vidjela svoju 50. potpunu ili djelomičnu pomrčinu Sunca.

Pročitajte više