Žene na Instagramu objavljuju fotke bez grudnjaka, imaju važan razlog

Foto: Instagram

DANAS se obilježava Svjetski dan bez grudnjaka. Svrha je podići svijest o važnosti samopregleda dojki kako bi se na vrijeme otkrio rak dojke. Naglasak je i na važnosti redovitih odlazaka na preglede.

Žene iz cijeloga svijeta na Instagramu danas objavljuju svoje fotografije bez grudnjaka kako bi pokazale potporu Svjetskom danu bez grudnjaka. Osim toga, na ovaj način iskazuje se podrška ženama oboljelima od raka dojke.

Ovaj dan se obilježava od 2011. godine.

Iako jedan dan ne znači puno, stručnjaci tvrde da ženama nenošenje grudnjaka ne bi trebalo postati praksa.

"Nošenje grudnjaka može odgoditi preuranjeno spuštanje dojki jer pomaže da se vezivno tkivo unutar dojke ne proteže toliko tijekom dana", objasnio je estetski kirurg, dr. Dirk Kremer iz klinike Harley St. Aesthetics.

Inače, službeni patent za grudnjak seže u 1914. godinu, kada je prvi put registriran u SAD-u. Sve do danas grudnjaci su ostali jedan od najvažnijih komada ženske odjeće.

Za njegov izum navodno je odgovorna Mary Phelps Jacob (kasnije poznata kao Caresse Crosby), njujorška partijanerica s velikim grudima kojoj se nije sviđalo kako korzet izgleda ispod svečanih haljina. Danas možemo birati između bezbrojnih modela koji odgovaraju svakoj prigodi.

Pročitajte više