Žene u Lici pletu nakurnjake: "Stidjele smo se, a sad kažemo da smo babe nakurnjače"

Foto: HRT

HRT je objavio prilog o ženama iz udruge Tara koja djeluje u Ličkom Petrovom Selu. Ove gospođe izrađuju posebne suvenire - nakurnjake.

"Stidili smo se, a sad ništa, sad kažemo da smo babe nakurnjače i gotovo. Tako nas poznaju", kaže u prilogu gospođa Olga Prica.

Turisti posjećuju njihovu udrugu i nemalo se iznenade kada vide ovaj dio muškog donjeg rublja.

"Zamislimo u ta doba, nošnje muške su bile, hlače su bile jako široke, muškarci su morali jahati konje, morali su ići u šumu, pokupiti drva, spremiti drva za zimu, a konačno u ovom dijelu Hrvatske muškarci su bili vojnici, znači da su dugo vremena provodili vani, bili na straži. A kako nisu imali pamučne gaće, nekako su se morali zaštititi, morali su grijati najvrjednije i najdragocjenije organe na tijelu. I zato je bila potreba da se pravi nekakva stvar kao što je nakurnjak", govori predsjednica udruge Sonja Leka.

Ispričale su da su u udruzi imale i važne posjete.

"Bivšem ministru poljoprivrede smo poklonili poseban nakurnjak koji je bio sukladan njegovim gabaritima i čovjek je umro od smijeha kad ga je primio i još sam ja rekla – ja znam da ste vi lovac i ribolovac, mi smo vas gledali na televiziji i mislimo da vama treba zaštita, brinemo o vašem zdravlju, da nam što duže potrajete kao ministar i, evo, napravili smo jedan nakurnjak prikladan vašim gabaritima. Nakurnjak je bio širok, zapravo širi nego duži, i čovjek se nije ni uvrijedio, nego je umro od smijeha i rekao: baš vam hvala! To je dobar ispit i dobar test da vidite treba li nekome dati glas ili ne treba", kaže Sonja.

Pročitajte više